Miksi käsityöt ovat hyväksi aivoille?

 

Aivoja stimuloivia käsitöitä harrastamalla pystyt välttämään kognitiivisten kykyjesi vähentymistä, ja samalla voit rentouttaa itseäsi sekä parantaa käsi-silmä -koordinaatiotasi.

On todistettu, että käsityöt ovat hyvää terapiaa stressiä ja masennusta vastaan, ja ne lisäävät hyvinvointia tuottavien hormonien erittymistä sekä edistävät rentoutumista.

Säännöllinen käsitöiden harjoittaminen kehittää hienomotorisia taitoja ja luovuutta, ja ne lisäävät jopa itsevarmuutta ja itsetuntoa. Ne ovat myös hyvä tapa ottaa etäisyyttä päivittäisiin rutiineihin ja niihin ongelmiin, jotka tuottavat meille pelkoa, ahdistuneisuutta ja muita epäterveitä tunteita.

Olipa kyseessä sitten kutominen, maalaaminen, piirtäminen tai mikä tahansa käden taitoja sisältävä toiminta, muutama minuutti päivässä on jo "aivojen huoltoa". Vaikka moni ei tätä tiedäkään, aivot hyötyvät eniten niistä tekniikoista, joita käsitöiden suorittamisessa tarvitaan.

Mitä hyötyjä käsitöillä on aivojen kannalta?

Käsitöiden harrastaminen on rentouttavaa terapiaa, joka parantaa henkistä terveyttä, lisää hyvinvointia sekä tehostaa aivojen toimintaa. He jotka harjoittavat käsitöitä säännöllisesti, kokevat ajattelun helpommaksi sekä saavat paremman mielikuvituksen ja luovat kyvyt.

Tutkimuksessa on todettu, että käsityöt ja mieltä kehittävät pelit saavat aikaan paremman aivojen kehityksen ja tunnetason terveyden.

Tämän tyyppiset tehtävät antavat meille energiaa, parantavat sosiaalista viestintäämme sekä auttavat rakentamaan itseluottamustamme. Tämä johtuu siitä, että ne saavat aikaan rentoutumisen sekä haastavat aivot, jotta ne voisivat toimia tehokkaammin. Käsitöitä tehdessä aistit ovat toiminnassa, ja etenkin käsien motoriset taidot tulevat kehitetyiksi.

Tutkimuksessa on havaittu yhteys ihmisen tunnetilan ja niiden kertojen määrän välillä, kun hän teki tiettyä käsityötä. Kutojat, jotka kutoivat kolme tai useamman kerran viikossa, tunsivat itsensä rentoutuneemmiksi, onnellisemmiksi ja vähemmän ahdistuneiksi kuin he, jotka kutoivat vähemmän tai eivät tehneet sitä ollenkaan.

Tämän tyyppiset harrastukset vaativat huomion kohdistamista halutun tuloksen luomiseksi, ja ne edellyttävät ajatusten keskittämistä yhteen ainoaan tehtävään.

Samanaikaisesti nämä aktiviteetit lisäävät kärsivällisyyttä projektin luomista ja tietyn lopputuloksen tavoittelua koskien. Sinnikkyys lisääntyy, ja ihminen saavuttaa paremman itsevarmuuden esteiden ylittämiseen.

Käsityöt viihdyttävät aivoja

Tutkimuksessa on myös todettu, että taiteelliset aktiviteetit voivat vähentää ihmisen riskiä kokea vähäistä kognitiivista vahingoittumista. Tieteilijät halusivat selvittää, olisiko mahdollista estää tätä prosessia, jonka ikääntyminen saa aikaan - ja tulokset olivat yllättävät.

Ne ihmiset, jotka maalaavat, veistävät, valokuvaavat tai piirtävät keski-ikäsinä tai vanhuksina omaavat 73 % pienemmän todennäköisyyden kokea vähäistä kognitiivista vahinkoa verrattuna heihin, jotka eivät näitä aktiviteetteja harrasta ollenkaan.

He jotka harrastavat käsitöitä omaavat jopa 45 % pienemmän riskin kärsiä dementiasta kuin he, jotka eivät harrasta näitä asioita.

Käsityöt ovat hyväksi aivoille monesta syystä:

* Ne ovat henkisiä haasteita, jotka johtavat ongelmien ratkaisuun.
* Ne parantavat sosiaalisia yhteyksiä.
* Ne saavat ihmisen tuntemaan itsensä kokonaiseksi.
* Ne tehostavat käsi-silmä -koordinaatiota, tilan havaitsemista ja hienomotorisia taitoja.
* Ne ovat hyväksi opettamisen ja oppimisen kannalta.
* Ne kohdistavat huomion ja ajatukset yhteen tehtävään.
* Ne stimuloivat mielikuvitusta ja luovuutta.
* Ne suojaavat muistia sekä vähentävät riskiä kokea mielen rappeutumista.
* Ne helpottavat oppimistekniikoita, joihin kuuluvat rentoutus, meditaatio ja rytmi.
* Ne hoitavat sekä masennusta että stressiä.

Kaikkeen yllä olevaan perustuen voidaan siis sanoa, että yksinkertaiset käsityöt voivat auttaa stimuloimaan ja suojaamaan aivoja

Aloita käsityöt jo tänään - aivosi ja hyvinvointisi tulevat kiittämään sinua suuresti!

(https://askelterveyteen.com/miksi-kasityot-ovat-hyvaksi-aivoille/)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiertotalouden taikaa - Toimarin kekrisoihdut kuivatuista lupiininjuurista

Mitä tuumaat, mitä syntyy, kun yhdistetään kuivattuja lupiininjuuria, kananmunakennoja, kynttilänjämiä ja pihlajanvesoja sekä sananjalan leh...