Tervehdys Toimarin nuorten työpajalta eli KiTu-pajalta!

 

KiTu-paja eli Kierrätyksen kautta Tutkintoon on 18-29-vuotiaille suunnattu nuorten työpaja.
Pajalla korostetaan tekemällä oppimista, elämänhallintataitoja ja sosiaalista vahvistamista. Tuemme nuorten vuorovaikutustaitoja, yhteisöllisyyttä ja tulevaisuusajattelua yksilöohjauksessa ja pienryhmätoiminnalla.

Saatiin toive kirjoittaa meidän työpäivästä, että mitä se KiTu-toiminta sitten niin kuin käytännössä on.

Elikkäs tervetuloa KiTu-pajalle!

Ohjaajien aamut alkavat KiTu-pajan toimistossa. Me molemmat ohjaajat eli Taija ja Mirka saavutaan töihin klo 8, istutaan alas ja käynnistetään tietokoneet,. Päivitetään kuulumiset ja tiedot onko esim. joku nuorista laittanut viestiä, onko poissaoloja, luetaan sähköpostit, käydään läpi eilistä, huomista ja etenkin tätä päivää, kalenteroidaan menoja ja suunnitelmia.
Otetaan kupit kahvia klo 8:30 ja siitäpä päivä lähtee käyntiin.

Nuoret ovat pajalla klo 8-14 välillä, vähän vaihtelevasti riippuen sopimuksista ja sovituista työtuntimääristä.
He aloittavat työpäivänsä omista työtehtävistään sovitun mukaan. Työtehtävät ovat Toimarin pajoilla, kuten: ICT-osastolla, SER-purkutehtävissä, ulkotyöryhmässä eli kiinteistöhuollossa ja SER-vastaanotossa tai esim. siivouksessa ja polkupyörien korjauksessa.

Meidän ohjaajien työpäivät vaihtelevat kovasti, touhutaan eri työjuttuja nuorten kanssa ja jutellaan siinä samalla kuulumiset.
Tärkeintä on olla läsnä, kysyä mitä kuuluu ja kuunnella.
Yhdessä nuorten kanssa pohditaan elämää, omaa kotia, työ- ja koulumahdollissuksia tai selvitellään Kelan juttuja tai...

Päiviin voi sisältyä myös palavereja nuorten asioista eri yhteistyökumppaneiden kanssa (kuten Samiedu tai kuntakokeilu) tai Teams-etäkokouksia ja -koulutuksia jonkun asian ympärillä.
Puhelin soi ja WhatsApp piippaa.
Päiviin kuuluu myös nuoren yksilöohjauksia eli otetaan tauko töihin, istutaan alas ja käydään läpi tarkemmin jotain nuorelle tärkeää ja ajankohtaista asiaa.

Totuushan on se, että Toimarilla on vaan huipputyyppejä töissä ja yleensä puheen pulputuksesta ja naurusta kuulee missä me nilloinkin mennään. Toimiston ovi on yleensä aina auki kaikille ja harvoin toimisto tyhjänä onkaan. Monesti päiviin kuuluu kahvihetket nuorten kanssa, peli tai parikin Unoa tai Skibboa, hyvät jutut ja se nauru.

Kun kello rupeaa olemaan 13-14 pajalaisten päivät päättyvät ja ohjaajien takki alkaa olla aika tyhjä.
Klo 13:30 meillä on ohjaajien yhteiset päiväkahvit ja siitä yritetään ponnistaa uuteen nousuun (yleensä suklaan voimin). Iltapäivä koostuu päivän tapahtumien purkamisesta, suunnittelusta, hyvistä ideoista, huonoista ideoista, kirjaamisesta, raportoimmista, sähköposteista.
Ja me nauretaan taas ihan tosi paljon.
Ja puhutaan taas ihan tosi paljon.

Kello 16 hujakoilla viimeinen sammutta valot ja sulkee toimiston oven.
Ja seuraavana päivänä rumba lakaa alusta, ollen joka päivä pikkuisen erilainen mutta ihan yhtä puheen, naurun ja työn täyteinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mindfulness

  YMPÄRISTÖN TARKKAILEMINEN Kiinnitä huomiota ympäristöösi ja tarkkaile, missä olet. Havainnoi ympäristöäsi neutraalisti. Aseta ikään kuin a...