Päiväkirjan kirjoittaminen on kullanarvoista

Monissa tutkimuksissa on viime vuosina osoitettu, että tunteistä käsin kirjoittaminen vaikuttaa myönteisesti mielenterveyteen.

"Kun ajatuksia kirjaa paperille, se laskee nopeutta, jolla ajatukset pyörivät päässä. Se helpottaa keskittymistä omiin tunteisiin sen sijaan, että antaisi ajatusten vain pyöriä päässä esim. ulos ikkunasta katsellessa", psykologi Birgitte Sölvstein selittää.

Päiväkirjan kirjoittamisen vaikutuksia ovat mm.
laskee stressitasoa, auttaa kestämään vastoinkäymisiä, auttaa hiljentämään ajatusrallia, auttaa päästämään irti menneestä.
Näitä asioita moni kaipaa keskellä hektistä arkea, jolloin oma mieliala ja jaksaminen ovat usein tärkeysjärjestyksessä viimeisinä muiden arjen vaatimusten jälkeen.

Vaatimuksena rehellisyys

"Päiväkirja vaatii aikaa ja keskittymistä. Päiväkirjaa kirjoittaessa täytyy pysähtyä ja antaa tunteiden tulla sellaisina kuin ne ovat. Tärkeintä on olla rehellinen itselleen. Päiväkirjalle täytyy ikään kuin uskoutua. Mitä rehellisempi on, sitä hyödyllisempää päiväkirjan pitäminen on mielenterveyden kannalta." Sölvstein toteaa.

Päiväkirjalle voi uskoutua tunteista ja ajatuksista, jotka yleensä pyritään tukahduttamaan. Kyse voi olla vaikkapa läheiselle valehtelusta, liiallisesta ruutuajasta tai pettämisajatuksista.

Katso itseäsi ulkopuolisen silmin

"Tunteen kokeminen ja sen näkeminen ulkopuolelta eroavat toisistaan. Vihaa voi ilmaista huutamalla toiselle päin naamaa, mutta kun kirjoittaa tunteen muistiin, sitä voi havainnoida paremmin ulkoapäin ja joko päästää siitä irti tai käsitellä sen tietoisesti. Tämä on erittäin tärkeä taito." Sölvstein sanoo.

Päiväkirja voi auttaa tunnistamaan tunteet, jotka pitää ottaa vakavasti ja joiden pohjalta pitää toimia, ja toisaalta myös ne tunteet, joiden voi antaa vain olla.

Vältä ajatusrallin siirtäminen paperille

"Ihmisillä, joilla on taipumusta murehtia asioita, on myös tapana siirtää sama kuvio sellaisenaan päiväkirjaan. Silloin kannattaa kirjata huolenaiheet erilliseen huolilistaan ja laittaa se sen jälkeen sivuun, jotta päiväkirjaan tulee kirjattua muutakin kuin vain huolenaiheita." Sölvstein neuvoo.

Muutamia vinkkejä aloittamiseen

Päiväkirja, kynä ja hetki omaa aikaa - siinä kaikki, mitä tarvitaan päiväkirjan kirjoittamiseen.

Jos olet kaupassa ihastellut jotain kaunista vihkoa niin nyt on oikea aika hankkia sellainen - päiväkirjan kirjoittaminen on mielekkäämpää oman näköiseen vihkoon. Se kertoo siitä, että päiväkirja on jotain johon panostat ja jonka teet itseäsi varten.

Kirjoittamisen hetkellä luo tunnelmaa valoilla ja rauhoittavalla musiikilla tai luontoäänillä - nämä voivat auttaa keskittymään paremmin ja irrottautumaan kiireestä ja arjen askareista.

Laita älypuhelin pois käden ulottuvilta ja näkyviltä, kun alat kirjoittamaan päiväkirjaa - muutoin se häiritsee keskittymistä.

Säilytä päiväkirjaa joissakin varmassa tallessa - ajattele sitä omana, täysin yksityisenä asianasi.

Mieti kirjoittamiselle pysyvä ajankohta tai yhdistä kirjoittaminen johonkin muuhun asiaan - aamuvirkku voi kirjoittaa muutaman virkkeen ennen kuin muut perheessä heräävät tai kirjoittaminen voi olla myös hyvä iltarituaali. Myös lasten päiväuniaika voi olla hyvä hetki kirjoittaa.

Jos et tiedä miten pääsisit alkuun, voit aloittaa kysymällä itseltäsi kysymyksiä:
Mitä on tapahtunut? Millaisia ajatuksia minulla on siihen liittyen? Millaisia tunteita tapahtumat herättävät?

Päiväkirjan kirjoittaminen muuttuu kiinnostavaksi, kun pääset tapahtumien tasolta tunteiden tasolle eli kerrot, millaisia tunteita tapahtumat herättivät. Päiväkirjassa on kyse nimenomaan tunteiden käsittelystä.

Millaisia merkkejä keho antaa? - esim. päänsärky, väsymys tai jännitys voivat olla merkkejä tunteista, sillä usein keho reagoi ennen asian tietoista käsittelyä.

Ole mahdollisimman rehellinen - pyri tarkastelemaan nimenomaan negatiivisia tunteita, joilta pyrit useimmiten suojaamaan itseäsi. Päiväkirja on luottamuksellinen paikka, jossa voit tuoda ne esiin ja käsitellä niitä. Kyseessä voi olla jokin toistuva kaava, huolenaihe tai tunne. Ota se tilaisuutena tunnistaa, mihin sinun on kiinnitettävä huomiota - oman hyvintointisi tähden.
Useimmissa tapauksissa vaikeiden tunteiden kirjaaminen ylös riittää ja sitten ne katoavat itsestään. Tämä on yksi syy siihen, miksi päiväkirjan pitäminen on tervehdyttävää ja auttaa saamaan mielen tasapainoon.

Saitko jutusta inspiraatiota päiväkirjan aloittamiseen?

Lisää aiheesta voit lukea mm.
https://kuntoplus.fi/terveys/psykologia/vinkit-paivakirjan-pitamiseen

https://mielenihmeet.fi/miksi-paivakirjan-kirjoittaminen-tekee-hyvaa/

https://www.eeva.fi/jutut/viisi-syyta-pitaa-paivakirjaa-kirjoita-itsesi-tyyneksi

https://www.kalenterimania.com/2018/01/paivakirjan-kirjoittaminen-rutiiniksi/


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TUPA - tuoretta osaamista nuorten palveluihin

  Hanke on 18-29-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen ESR-rahoitteinen hanke, joka tehdään yhdessä Mikkelin Toimintakeskuksen, Xamkin ja E...