Puolukka

 

Puolukka on pieni, ikivihreä varpu, joka tuottaa kirpeitä, punaisia marjoja.
Se on yleinen näky pohjoisen pallonpuoliskon metsissä, mukaan lukien Suomessa.
Puolukan poimintakausi kestää syyskuun alusta lokakuun puoleenväliin.
Suomen luonnonmarjoista puolukka on satoisin.
Puolukka on monikäyttöinen ja terveellinen marja, jota käytetään laajasti suomalaisessa keittiössä.

Puolukka sopii hyvin keventäjän ruokavalioon, sillä se sisältää muiden marjojen tapaan vain vähän energiaa. Sadassa grammassa puolukoita on energiaa 49 kcal.

Vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudessa moni marja rynnistää puolukan ohi. Puolukka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi se on suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla.

Erilaisten polyfenolisten yhdisteiden määrässä puolukka on kuitenkin yliveto. Polyfenoliset aineet ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän mm. sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpään sairastumisen riskiä.

Tutkimusten mukaan puolukka voi edistää myös maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, sekä auttaa pitämään suolistoa terveenä. Se edistää raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Puolukan sisältämät antibioottisen aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia.

Puolukan terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin esim. mustikan, joten kaikista sen hyvää tekevistä vaikutuksista ei siis vielä tiedetä. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka saattaa ehkäistä tulehduksia sekä allergioita.

Puolukka parantaa myös ruoansulatusvaivoja, ja sen sisältämät antioksidantit puolestaan suojaavat ikääntyviä soluja.

Puolukasta pari herkullista reseptiä:

Puolukkapiirakka

Pohja:
150 g voita
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa

Täyte:
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl tuoreita puolukoita

Valmistusohje:
1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmuna ja vatkaa sekaisin. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.
2. Sekoita kermaviili, kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele puolukat pinnalle.
3. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin värin.

Tarjoite piirakka vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.

Perinteinen puolukkavispipuuro

1 l vettä
200 g puolukoita (tuoreita tai pakastettuja)
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia (jos haluat)
1,5 dl mannasuurimoita
ripaus suolaa

Valmistusohje:
1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää puolukat ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen n. 5-10 min, kunnes puolukat ovat pehmenneet.
2. Lisää mannasuurimot vähitellen koko ajan sekoittaen, jotta puurosta tulee tasaista. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä n. 5-10 min, kunnes puuro on kypsää.
3. Mausta ripauksella suolaa ja lisää kanelia jos haluat.
4. Jäähdytä puuro kylmässä vesialtaassa tai jääkaapissa. Kun puuro on jäähtynyt, vatkaa se kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.
5. Tarjoile puuro maidon kanssa.

Lue lisää puolukasta, esim:

https://kotiliesi.fi/ruoka/puolukka-on-supermarja-tiesitko-nama-puolukan-terveysvaikutukset/

https://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineet/marjat/puolukka/

https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/461140a1-d42b-4584-9384-34725a01ec8b


Variksenmarja on todellinen terveyspommi!

 

Variksenmarjan poimintakausi on heinäkuun loppupuolelta lumentuloon saakka (itse kerään samaan aikaan kuin puolukkaa).
Kypsät marjat ovat kiiltäviä, tummansinisiä tai mustia.

Suomessa kasvaa kaksi luonnonmukaista variksenmarjalajia: etelänvariksenmarja on yleisempi Etelä-Suomessa, kun taas runsaammin marjovan pohjanvariksenmarjaa esiintyy enemmän Pohjois-Suomessa.

Marjat kasvavat pääasiassa mäntykankailla ja rämemättäillä sekä tunturipaljakoilla.

Variksenmarjan maku on mieto ja sitä käytetään usein yhdessä muiden marjojen, kuten mustikan ja mustaherukan kanssa mehuihin, marjaviineihin ja marmeladeihin.

Variksenmarjaa on pidetty oikeana terveysmarjana.
Ravintona variksenmarja on tärkeä erityisesti Pohjois-Suomessa.
Saamelaiset ovat käyttäneet sitä ruokana ja lääkeaineena satoja vuosia. Sillä on torjuttu mm. keripukkia. Liikarasituksen ja päänsäryn on uskottu kaikkoavan variksenmarjan voimalla.
Variksenmarja on hyvä ravintokuidun lähde, onhan siinä kuitua yli 5 mg/100 g.
Marja sisältää C-vitamiinia 11 mg/100 g eli kaksi kertaa enemmän kuin mustikka, puolukka ja karpalo.
Siemenet saattavat ärsyttää herkkävatsaista.

Islannissa ja Norjassa variksenmarjamehua juodaan flunssalääkkeeksi.

Jos et ole vielä tutustunut ja käyttänyt variksenmarjaa niin kannattaa ottaa kokeiluun!

Lisää variksenmarjasta mm:
https://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineet/marjat/variksenmarja/


 

Miten pidät huolta muististasi?

  Onko seuraavat sinulle tuttua? Menet hakemaan avaimiasi toisesta huoneesta ja yhtäkkiä et muistakaan mitä olit tekemässä. Sinulle esittäyt...