Puolukka on pieni, ikivihreä varpu, joka tuottaa kirpeitä, punaisia marjoja.
Se on yleinen näky pohjoisen pallonpuoliskon metsissä, mukaan lukien Suomessa.
Puolukan poimintakausi kestää syyskuun alusta lokakuun puoleenväliin.
Suomen luonnonmarjoista puolukka on satoisin.
Puolukka on monikäyttöinen ja terveellinen marja, jota käytetään laajasti suomalaisessa keittiössä.
Puolukka sopii hyvin keventäjän ruokavalioon, sillä se sisältää muiden marjojen tapaan vain vähän energiaa. Sadassa grammassa puolukoita on energiaa 49 kcal.
Vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudessa moni marja rynnistää puolukan ohi. Puolukka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi se on suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla.
Erilaisten polyfenolisten yhdisteiden määrässä puolukka on kuitenkin yliveto. Polyfenoliset aineet ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän mm. sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpään sairastumisen riskiä.
Tutkimusten mukaan puolukka voi edistää myös maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, sekä auttaa pitämään suolistoa terveenä. Se edistää raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Puolukan sisältämät antibioottisen aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia.
Puolukan terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin esim. mustikan, joten kaikista sen hyvää tekevistä vaikutuksista ei siis vielä tiedetä. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka saattaa ehkäistä tulehduksia sekä allergioita.
Puolukka parantaa myös ruoansulatusvaivoja, ja sen sisältämät antioksidantit puolestaan suojaavat ikääntyviä soluja.
Puolukasta pari herkullista reseptiä:
Puolukkapiirakka
Pohja:
150 g voita
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
Täyte:
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl tuoreita puolukoita
Valmistusohje:
1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmuna ja vatkaa sekaisin. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.
2. Sekoita kermaviili, kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele puolukat pinnalle.
3. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin värin.
Tarjoite piirakka vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.
Perinteinen puolukkavispipuuro
1 l vettä
200 g puolukoita (tuoreita tai pakastettuja)
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia (jos haluat)
1,5 dl mannasuurimoita
ripaus suolaa
Valmistusohje:
1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää puolukat ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen n. 5-10 min, kunnes puolukat ovat pehmenneet.
2. Lisää mannasuurimot vähitellen koko ajan sekoittaen, jotta puurosta tulee tasaista. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä n. 5-10 min, kunnes puuro on kypsää.
3. Mausta ripauksella suolaa ja lisää kanelia jos haluat.
4. Jäähdytä puuro kylmässä vesialtaassa tai jääkaapissa. Kun puuro on jäähtynyt, vatkaa se kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.
5. Tarjoile puuro maidon kanssa.
Lue lisää puolukasta, esim:
https://kotiliesi.fi/ruoka/puolukka-on-supermarja-tiesitko-nama-puolukan-terveysvaikutukset/
https://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineet/marjat/puolukka/
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/461140a1-d42b-4584-9384-34725a01ec8b
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti