Variksenmarja on todellinen terveyspommi!

 

Variksenmarjan poimintakausi on heinäkuun loppupuolelta lumentuloon saakka (itse kerään samaan aikaan kuin puolukkaa).
Kypsät marjat ovat kiiltäviä, tummansinisiä tai mustia.

Suomessa kasvaa kaksi luonnonmukaista variksenmarjalajia: etelänvariksenmarja on yleisempi Etelä-Suomessa, kun taas runsaammin marjovan pohjanvariksenmarjaa esiintyy enemmän Pohjois-Suomessa.

Marjat kasvavat pääasiassa mäntykankailla ja rämemättäillä sekä tunturipaljakoilla.

Variksenmarjan maku on mieto ja sitä käytetään usein yhdessä muiden marjojen, kuten mustikan ja mustaherukan kanssa mehuihin, marjaviineihin ja marmeladeihin.

Variksenmarjaa on pidetty oikeana terveysmarjana.
Ravintona variksenmarja on tärkeä erityisesti Pohjois-Suomessa.
Saamelaiset ovat käyttäneet sitä ruokana ja lääkeaineena satoja vuosia. Sillä on torjuttu mm. keripukkia. Liikarasituksen ja päänsäryn on uskottu kaikkoavan variksenmarjan voimalla.
Variksenmarja on hyvä ravintokuidun lähde, onhan siinä kuitua yli 5 mg/100 g.
Marja sisältää C-vitamiinia 11 mg/100 g eli kaksi kertaa enemmän kuin mustikka, puolukka ja karpalo.
Siemenet saattavat ärsyttää herkkävatsaista.

Islannissa ja Norjassa variksenmarjamehua juodaan flunssalääkkeeksi.

Jos et ole vielä tutustunut ja käyttänyt variksenmarjaa niin kannattaa ottaa kokeiluun!

Lisää variksenmarjasta mm:
https://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineet/marjat/variksenmarja/


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huolehdi muististasi

  Mietityttääkö muisti? Muistiin voi vaikuttaa myös omilla valinnoillaan: terveellinen ruokavalio, riittävä lepo ja kohtuullinen liikunta su...