Immuunijärjestelmäämme vaikuttaa useita tekijöitä, joita emme voi hallita. Esim. ikääntyminen heikentää sen toimintaa ja yksilölliset perinnölliset erot vaikuttavat siihen, kuinka elimistömme käsittelee sairauksia.
Kokeilehan alla olevia keinoja saada vastustuskykysi kohenemaan:
1. Ota tarjotut rokotteet
Rokotteet ovat tärkein läpimurto kautta aikojen. Rokote pitää hankitulle immuniteetillemme koulutustuokion ja opettaa sitä taistelemaan sellaista tunkeutujaa vastaan, jollaista se ei ole ennen nähnyt.
2. Katso mitä syöt
Useissa tutkimuksissa on havaittu yhteys ravitsemuksen ja immunipuolustuksen välille. Pitäisikö meidän käyttää ravintollisiä? Useimmille meistä tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio tarjoaa ikääntyessämmekin suurimman osan tarvitsemistamme ravinteista ja mikroravinteista.
Vegaanien kannattaa kuitenkin käyttää B12-ravintolisää ja he, jotka eivät saa paljoa aurinkoaltistusta saattavat tarvita lisää D-vitamiinia.
3. Lähde liikkeelle
Tutkimuksissa on todettu, jotta ihmisillä jotka liikkuvat vähemmän on myös vähemmän vastustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan. Säännöllinen, kohtuullisen kuormittava liikunta taas tehostaa immuunipuolustusta. Saadakseen liikunnan hyödyt immuunijärjestelmälle kannattaa pyrkiä liikkumaan 10-30 minuuttia joka päivä.
4. Juo vähemmän alkoholia ja enemmän vettä
Alkoholi vaikuttaa immuunijärjestelmään negatiivisesti monin eri tavoin. Esim. alkoholin suurkuluttajilla voi olla korkeampi keuhkokuumeen riski ja heillä vammat ja infektiot paranevat hitaammin.
5. Ota käyttöön mielesi voima
Kannattaa harrastaa jotakin, joka auttaa vapauttamaan fyysistä jännitystä ja saa olon rentoutuneeksi ja energiseksi. Esim. laulaminen, tanssiminen, nauraminen, syvähengitys sekä ohjattu rentoutuminen ovat tehokkaita stressin lievittäjiä ja auttavat immuunijärjestelmän vahvistamisessa. Ne alentavat stressihormonien määrää ja hidastavat sydämen sykettä.
6. Painu pehkuihin
Säännöllinen 7-8 tunnin hyvä uni joka yö alentaa infektioiden ja pitkäaikaisen tulehduksen riskiä. Unirytmin pitäminen tasaisena on yksi tärkeimmistä asioista: mene nukkumaan suurin piirtein samaan aikaan joka ilta ja nouse ylös samaan aikaan joka aamu. Kehon totuttaminen samaan rutiiniin nopeuttaa nukahtamista ja maksimoi siten saamamme yöunen pituuden.
7. Hengitä raikasta ilmaa
Ulkoilu antaa meille tauon mahdollisesti infektioita aiheuttavien mikrobien sisältämän sisäilman hengittämisestä, mutta se hyödyttää myös immuunijärjestelmää. Ulkona oleskeleminen tarkoittaa yleensä jonkinlaisen liikunnan saamista ja luonnonmukaisille ympäristöille altistumisen on jopa osoitettu vähentävän stressiä ja ahdistusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti