Keltavahvero eli kantarelli

 

Jota puhekielessä usein kutsutaan myös nimellä kanttarelli, on erittäin maukas ja helposti tunnistettava ruokasieni. Sen itiöemä on yleensä kauttaaltaan keltainen ja itiölava koostuu helttamaisista poimuista.
Kantarelli on juurisieni, joka elää symbioosissa useiden puulajien kanssa. Kantarelli on niin sanottu kulttuurisieni, joka viihtyy ihmisasumusten tienoilla, kuten teiden, ojien ja polkujen pientareilla sekä pihapiireissä. Metsissä kantarellit löytyvät usein sekametsistä koivujen läheisyydestä.
Kantarelli on oikea keittiön moniottelija ja siitä valmistuvat maistuvat keitot, kastikkee, risotot, piirakat, muhennokset, munakkaat ja monet muut herkut.

Kantarelli on ravitsemuksellisesti arvokas sieni ja se sisältää useita vitamiineja ja hivenaineita,mm:
- D-vitamiini; Kantarelli on yksi harvoista luonnollisista D-vitamiinin lähteistä. D-vitamiini on tärkeä luuston terveydelle ja immuunijärjestelmän toiminnalle.
- B-vitamiinit; Kantarelli sisältää B-vitamiineja, kuten B2-vitamiinia (riboflaviini) ja B3-vitamiinia (niasiini). Nämä vitamiinit ovat tärkeitä energian tuotannolle ja solujen toiminnalle.
- Kalsiun; Kantarelli sisätää myös kalsiumia, joka on tärkeä luuston ja hampaiden terveydelle.
- Rauta; Kantarelli sisältää rautaa, joka on välttämätöntä hapen kuljetukselle elimistössä.

Muista kuitenkin, että ravintoarvot voivat vaihdella riippuen kasvupaikasta ja valmistustavasta!

Kokeilkaa tätä helppoa ja maukasta kanttarellimuhennosta:

1,5 litraa kantarelleja
1 sipuli (varsineen)
100 g voita
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus mustapippuria
valkosipuli-tuorejuustoa tai loraus kermaa

Valmistusohje:
- Laita pilkotut kantarellit pannulle ilman rasvaa. (Sieniin jää kitkerää makua, jos rasvan lisää ennen nesteen haihduttamista.)
- Kuumenna kunnes neste on haihtunut.
- Lisää sipulisilppu ja voi, anna hetki hautua.
- Lisää mausteet ja pilkotut sipulin varret sekä halutessasi tuorejuusto tai kerma.
- Hauduta vielä n. 10 min.

Voit tarvittaessa maustaa muhennoksen yrteillä kuten persiljalla, tillillä, timjamilla, basilikalla tai kirvelillä.

Nauti herkullisesta kantarellimuhennoksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TUPA - tuoretta osaamista nuorten palveluihin

  Hanke on 18-29-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen ESR-rahoitteinen hanke, joka tehdään yhdessä Mikkelin Toimintakeskuksen, Xamkin ja E...