Sauna

 

Sauna ja kesäyön mystiikka kietoutuvat oleellisesti suomalaiseen perinteeseen.
Entisaikaan sauna on ollut suomalaisille pyhä paikka, siellä on synnytty, laulettu, itketty, rukoiltu, loitsittu ja lopulta tehty myös vainajien viimeinen voitelu. Entisajan saunottajat ovat myös taitaneet kasvien parantavat ja eheyttävät voimat.

Tämän päivän saunominen tuntuukin melko suoraviivaiselta verrattuna entisaikojen moninaisiin tapoihin. Nykyisin otetaan kovat löylyt ja vihdotaan tehokkaasti koivuisella vastalla ja päälle päätteksi pulahdetaan järveen. Ja sama uudelleen ja uudelleen.

Perinteisen saunomisen sijaan juhannuksen aikana voisikin saunoa eri tavalla - saunaseremonialla. Rauhallisesti ja pitkään saunomalla lempeissä löylyissä löytyy saunomisen parantava puoli. Kun löylyä nostetaan hitaasti, lämpö kulkee hiljalleen ihon pintakudoksesta aina luiden ytimiin saakka. Pehmeän lämmön hellimä keho on joustava ja vastaanottava, joten myös mieli aukenee ja tunteet pääsevät purkautumaan helpommin.

Myös vastalla on merkitystä. Perinteisen koivuvastan sijaan voi käyttää esimerkiksi pihlajaa, tuomea, tammea, saarnia, haapaa tai jopa katajaa. Puulajeilla on eri vaikutus: haapa ja kataja ovat voimakkaasti puhdistavia, kun taas koivu antaa voimaa ja pihlaja hellii kehoa lempeästi. Kokeilemalla ennakkoluulottomasti eri puulajeja löydät oman suosikkisi.

Saunaseremonian voi ottaa osaksi jokapäiväistä arkea. Se voi olla pieni, itselle pyhitetty hetki, jolloin voi kuuleostella, mitä minulle kuuluu.

Etene näin:
- Lämmitä lempeä sauna itsellesi.
- Mieti mitä saunomiselta kaipaat: haluatko puhdistautua, rentoutua, hoivata itseäsi vai päästää irti mieltä painavista asioista.
- Tee vasta siitä puulajista, joka juuri sinä päivänä tuntuu sinulle sopivalta.
- Kasta vasta veteen ja lyö ensimmäiset löylyt, käytä vasta höyryssä.
- Kuuntele kehoasi ja mieltäsi, tarvitsetko vihtomista, painelua vai lempeää sivelyä vastalla.
- Pysähdy ja anna kehon lämmeetä hitaasti ja nauti saunan parantavasta voimasta.
- Saunomisen jälkeen kiitä saunaa ja ainutlaatuista suomalaista luontoamme.

Lempeitä löylyjä ja nautitaan kesän valosta nyt, kun luonto tarjoaa parastaan!

Saunaseremonian ohjeet mukailtu Helena Karhun ja Justine Kuckaline Maslauskaiten Luonnonvoimat ja saunaseremoniat -kurssilta.

Käykäähän myös Kylävireen sivuilla: https://www.facebook.com/search/top?q=kyl%C3%A4vire


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mindfulness

  YMPÄRISTÖN TARKKAILEMINEN Kiinnitä huomiota ympäristöösi ja tarkkaile, missä olet. Havainnoi ympäristöäsi neutraalisti. Aseta ikään kuin a...