Teknologia kehittyy ja muuttaa viihdetottumuksiamme.
Digitaalinen maailma on löytänyt tiensä mediaan, musiikkiin, elokuviin ja tietysti lukemiseen.
Yhteyden luominen tarinoihin sanojen kautta on edelleen välttämätöntä, mutta nyt se on mahdollista äänen avulla.
Tiedämme, että arkielämä on usein hektistä, joten lukutottumuksemme ovat jonkin verran muuttuneet ja kirjojen lukeminen on vähentynyt. Onneksi sille on olemassa vaihtoehtoja.
Äänikirjat ovat ääneen luettuja kirjoja, jotka on tallennettu eri ääniformaateissa. Niiden avulla on mahdollista kuunnella kirjoja erilaisilla laitteilla samalla kun tekee muita toimintoja, kuten laittaa ruokaa, siivoaa tai lenkkeilee.
Niitä on tarjolla kaikenlaisissa genreissä ja saatavilla on mm. romaaneja, artikkeleita, esseitä, kronikoita ja novelleja. Ja mikä parasta, tarjolla olevat ilmaiset äänikirjat auttavat alkuun tässä laajassa universumissa.
Äänikirjat ovat olleet olemassa jo vuosikymmenien ajan, joten niitä on saatavilla mm. vinyylilevyinä, CD-levyinä, Mp3-tiedostoina, podcasteina tai digitaalisina kirjoina.
Lukemisen hyödyistä ei ole epäilystäkään, sillä se edistää mm. luetun ymmärtämistä, itseilmaisua, keskittymiskykyä, muistia ja luovuutta. Suurin osa näistä eduista liittyy myös äänikirjojen kuunteluun.
Parempi muisti:
Äänikirjat tarjoavat monenlaista tietoa, joka on muistettava jos tarinaa haluaa seurata pidempään. Niissä mainitut nimet, päivämäärät, tapahtumat, paikat ja ristiriidat parantavat muistia, mikä taas vaikuttaa myönteisesti muihinkin elämän osa-alueisiin.
Mielikuvituksen harjoittaminen:
Harva toiminta on yhtä mielikuvitusta edistävää kuin lukeminen. Vaikka äänikirjojen kuuntelu ei ole aivan yhtä tehokasta tässä mielessä, aivot kuitenkin uppoutuvat tarinaan myös kertomusta kuunnellessa.
Dramatisoidut tarinat, joiden ammattitaitoiset kertojat asettavat painotukset, tauot ja tunteet oikeisiin paikkoihin ovat tässä suureksi avuksi. Ääneen luettujen kirjojen avulla voimme luoda omia mielikuvia, jotka edustavat mielikuvituksemme tuottamia juonenkäänteitä, paikkoja ja hahmoja.
Keskittymiskyvyn parantuminen:
Aivan kuten tarinan seuraaminen äänikirjasta vaatii muistin aktivoimista, vaatii se myös keskittymistä. Tarinaan kiinnitetty jatkuva huomio voidaan kykynä siirtää muille elämänalueille ja aktiivinen kuuntelu sekä keskittymiskyky paranevat.
Äänikirjojen kuunteleminen edistää henkistä hyvinvointia ja siten sillä on myönteisiä vaikutuksia mielenterveyteen: pitää aivot virkeinä, vähentää stressin ja ahdistuksen tunteita sekä piristää, kun tuntee olonsa masentuneeksi.
Tarinoiden kuunteleminen muiden toimintojen ohessa:
Yksi ilmeisimmistä eduista on se, että äänikirjoja voi kuunnella kun aikaa on vähän. Kertomusta voi kuunnella työmatkalla, siivotessa tai muissa päivittäisissä toiminnoissa. Äänikirjat voidaan asettaa mihin tahansa mobiililaitteeseen, joista niitä voi toistaa kätevästi.
Lukihäiriöstä kärsivät pääsevät myös nauttimaan tarinoista:
Ihmiset, joilla on lukihäiriö, näkövamma tai muita lukurajoitteita voivat hyötyä suuresti äänikirjojen kuuntelusta. Näin heilläkin on mahdollisuus päästä käsiksi kaikenlaisiin tarinoihin, tietoon ja viihteeseen.
Äänikirjat terävöittävät ja elävöittävät omaa puhetta:
Kun kuuntelet keskittyneesti äänikirjan tarinaa, voit poimia sieltä uusia sanoja. Lisäksi opit paljon kertojan ääntämisestä ja lukemisen sujuvuudesta. Tähän kuuluvat tauot, painotukset ja äänensävyjen voimakkuudet.
Äänikirjojen edut ja hyödyt ovat kaikkien saatavilla:
Tämän kirjamuodon avulla on mahdollista päästä lähemmän klassisia tarinoita, mielikuvitustarinoita, uutuuksia, tiedekirjallisuutta ja uutisia. Kirjan kuuntelusta nauttimisen lisäksi kuuntelijan on mahdollista laajentaa sanavarastoaan, parantaa muistiaan ja keskittymiskykyään sekä harjoittaa mielikuvitustaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti