Home sweet home

Miltä tuntuisi, jos sinulle kerrottaisiin, että olisit tästä hetkestä lähtien asunnoton?
Mitä tunteita se herättäisi?
Millaisia huolia alkaisit pohtimaan?
Miltä tulevaisuus vaikuttaisi?
Missä lämmittelisit, nukkuisit, peseytyisit ja ruokailisit?
Ja ennen kaikkea: olisit turvassa?

Monelle oma koti on itsestään selvyys, joten arkipäivässä harvoin tulee ajatelleeksi, että Suomessakin oli vuoden 2021 lopussa reilut 3 000 ihmistä joilla ei ollut omaa kotia. Tähän lukuun kuuluvat henkilöt viettävät meille tutun kotiajan ulkona, rappukäytävissä ja ensisuojissa. Hyvällä tuurilla katto päänpäälle löytyy tuttavan luota muutamaksi yöksi, mutta pian yösija ongelma on jälleen esillä. Elämä on turvatonta ja suunnittelematonta. Arki koostuu pitkälti selviytymiseen päivästä toiseen.

Nämä asunnottomat henkilöt ovat syystä tai toisesta ajautuneet tilanteeseen, jossa asunto on mennyt alta ja uuden hankkiminen on vaikeutunut. Suurella osalla heistä on taustalla jo aiempia paineita joko mielenterveys- ja päihdeongelmaa tai velkaantumista.

Suomessa tavoitteena on päästä asunnottomuudesta eroon vuoteen 2027 mennessä. Työsarkaa tuohon tavoitteeseen pääsemisessä riittää. Tilannetta ei helpota samaan aikaan yhteiskunnassamme tapahtuva hintojen nousu, palveluihin pääsyyn hankaloituminen ja työllisyys tilanne. Lisäksi tarkkoja tilastoja asunnottomuudesta ei ole saatavilla, koska kaikki ilman asuntoa olevat eivät ole tiedossa.

Asunnottomuuteen perehtyneitä toimivia yhdistyksiä ja auttavia tahoja on lukuisia, jotka tekevät työtään suurella sydämellä ja auttamishalulla. Asunnottomuus ei poistu pelkästään sillä, että annetaan asunto vaan vaatii myös muihin ongelmiin perehtymistä, jotta ennaltaehkäistään tilanteen uusiutuminen. Tässä tukena ovat kaikki hyvinvointipalvelut mitä yhteiskunnassamme on tarjolla.
Arttu Wiskarin sanoin: "kyllä valtio huolen pitää omistaan".

Miksikö kirjoitan tästä asiasta?
Alussa jo kerroinkin, että monille meistä koti on itsestäänselvyys. Usein meillä on myös tapana keskittyä elämämme epäkohtiin ja unohtaa kuinka hyvin asiat meillä oikeastaan onkaan. Kun seuraavan kerran huomaat vaipuvasi maanittelemaan, kuinka huonosti asiasi ovat niin käännäpä ajatuksesi siihen, että illalla sinulla on mahdollisuus painaa pääsi omalle tyynylle, omassa sängyssä ja omassa kodissa.
Kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta. Tulet huomaamaan, että omat huolesi kevenevät huomattavasti ja arvostuksesi nousee niihin asioihin, joita sinulla on.

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja eri puolilla Suomea.
Vuoden 2023 teemana on: "Kenelle kaupunki kuuluu?".

Kirjoittaja: Henna Järvenpää, Pirtti-toiminnan ohjaaja.

Pirtti-toiminta:
Tuettu asuminen voi mahdollistaa asumista tilanteissa, joissa oman vuokra-asunnon saaminen on eri syistä vaikeutunut, esimerkiksi vuokraräsien, häiriöiden tai muiden asumiseen liittyvien ongelmien vuoksi. Tuetussa asumisessa asiakkaan palvelupolku määritellään yksilöidysti ja palveluohjauksellisella toiminnalla pyritään tukemaan asiakkaiden siirtymistä itsenäiseen asumiseen.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulu

Joulun tarkoitus on monille paljon syvempi kuin vain lahjojen antaminen ja vastaanottaminen. Se on aika, jolloin ihmiset voivat pysähtyä kii...