Tunsitko lukukärpäsen pureman?

 

Tämä viikko on oikea lukijoiden juhlaviikko.

Tänään keskiviikkona 6.9. on kansainvälinen Lue kirja -päivä ja perjantaina 8.9. on kansainvälinen lukutaitopäivä sekä Read Hour klo 19-20.

Miltä tuntuisi hetki tai vaikka pidempikin omaa aikaa sohvalla, lämpimän viltin alle käpertyneenä, pöydällä lämmin kuppi teetä tai kaakaota, lautasella hyvää suklaata ja kaiken kruunaa kädessä hyvä kirja.

Mikä on mielestäsi paras lukuelämys?
Hyytävä kauhu, puistattava psykologinen jännitys, täyttä toimintaa tirisevä dekkari, pakahduttava rakkaustarina, historiallinen kertomus vai sadunhohtoinen fantasia?

Tarinoiden siivin voit matkustaa uusiin tai menneisiin aikoihin ja paikkoihin.

Lisäksi usko tai älä lukemisella on monia terveysvaikutuksia mm.

- Tehokas keino palautua päivän kiireistä; pulssi ja verenpaine laskevat, lihasjännitys vähenee ja hengitys hidastuu ja syvenee.
- Unettomuudesta kärsivä saa helpotusta; uppoutuminen tarinaan saa unohtamaan nukahtamiseen liittyvän ahdistuksen.
- Lukutaito parantaa oppimistuloksia.
- Sanavarasto karttuu tehokkaasti; tutkimuksen mukaan kirjoja lukevan teinin sanavarastossa on keskimäärin 70 000 sanaa, kun taas kirjoja karttavalla teinillä vain 15 000 sanaa.
- Lukeminen aktivoi muistitoimintoja ja joissakin tutkimuksissa lukemisen on nähty jopa lisäävän elinvuosia.
- Lukeminen vahvistaa empatiakykyä.

Suomalaisten lukutaito on keskimäärin hyvä, mutta osaaminen vaihtelee kaikissa ikäryhmissä. Erityisesti nuorten lukutaito on heikentynyt selvästi 2000-luvulla.

Myös monella aikuisella on heikko lukutaito: kansainvälisen PIAAC-tutkimuksen (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) mukaan n. 11 %:lla 16-65-vuotiaista on suuria puutteita lukutaidossa.

Miltä kuulostaisi, jos Lue kirja -päivä kattaisi vuoden joka ikisen päivän?

"Lukeminen kannattaa aina!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TYÖPAJATOIMINTA

  Työpaja on valmennusyhteisö, jonka tavoitteena on vahvistaa hyvinvointia, tunnistaa osaamista ja valmistaa kohti koulutusta ja työtä. Työp...