Yhteisöllisyydestä voimaa

Kylävire - Puhtia pitäjille -hankkeen ytimessä on käsite yhteisöllisyys, jonka ympärille toimintamme perustuu. Hanke tukee kyläläisten yhteistoimintaa elävöittämällä kylähenkeä, vahvistamalla merkityksellisyyden tunnetta ja lisäämällä muualta muuttaneiden ja kantakyläläisten yhteistyötä oman kylän hyväksi. Mutta mitä on yhteisöllisyys, ja missä piilee sen voima?

Yhteisöllisyys luo uutta

Yhteisöllisyys käsitteenä tarkoittaa erilaisia ihmisten välisiä yhteistyön muotoja. Se syntyy sujuvasta yhdessä tekemisestä ja tuottaa jotain uutta. Sen rakennuspalikoita ovat esimerkiksi vuorovaikutus, yhdessä oleminen, sosiaaliset suhteet, luottamus ja yhteenkuuluvuus.

Monenkirjavat yhteisöt

Jo ihmiskunnan alkumetreillä meillä on ollut tarve kuulua yhteisöön. Yhteisöön kuuluminen takasi turvan, suojan ja ravinnon eli säilyimme pidempään elossa. Yhteisöt ovat jalostuneet aikojen kuluessa eri perustein, esimerkiksi asuinpaikan, työtehtävien, perhekuntien tai aatteiden mukaan.

Käsitteenä yhteisö on hyvin laaja, se voi käsittää koko ihmiskunnan tai vain muutaman ihmisen joukon. Yhteisö on voinut muodostua myös siten, että ihmiset ovat liittyneet yhteen ja ryhtyneet yhteistoimintaan parantaakseen elinehtojaan.

Osattomuudesta osallisuuteen

Kylävire-hankkeen kohtaamisissa on noussut esiin yhteisöllisyyden tarve - saada olla osallisena jotakin yhteisöä. Erityisesti maaseudun ikääntyvä väestö kokee tarvetta kuulua yhteisöön. Yhtä lailla osattomuus, yksinäisyys ja eristäytyneisyys koskettaa kuitenkin ihmisiä kaikissa ikäluokissa ja eri asuinympäristössä.

Monet kantavat huolta näiden ihmisten huomioimisesta ja avun tarjoajiakin löytyy esimerkiksi yksittäisistä ihmisistä, eri järjestöistä, yhdistyksistä ja hankkeista. Monesti on kuitenkin tilanne, ettei avunpyynnöt ja -tarjonta kohtaa tai hyvät suunnitelmat kilpistyvät liian vaikeaan toteutukseen. Näissä tilanteissa tulee helposti ajatus, että vastuu yhteisöllisyydestä on oltava jonkun muun harteilla, esimerkiksi terveyspalveluiden, järjestöjen tai valtiovallan.

Kylävire-hanke haastaakin hetkeksi pysähtymään ja pohtimaan, millaisessa yhteisössä haluaisit itse elää. Millaiset arvot ohjaavat toimintaasi ja miten haluaisit tulla itse kohdelluksi. Mitä voisit tehdä jo tänään yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksen lisäämiseksi niissä eri yhteisöissä, joissa vaikutat?

Yhteisöllisyyden kantavia teemoja ovat luottamus, osallisuus, sitoutuminen, motivaatio ja läheisyys. Nämä teemat ovat universaaleja ja siten yhteisöllisyys koskettaa meitä kaikkia, koko ihmiskuntaa.

Kylävire-hankkeen ohjaajat:
Anja Suoninen ja Sari Kotivirta

Kuva: Tegan Mierle/Unsplash

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Talkoot norppien hyväksi

  Apukinosten kolausta Kuluneena talvena saimme olla mukana norppien pesintää turvaavien apukinosten kolauksissa ja pesälaskennoissa. Toimin...