Hyvää Joulua!

 

Vuosi on vierähtänyt blogin parissa ja nyt on aika vuoden viimeiselle postaukselle.
Mekin täällä Toimarilla alamme rauhoittua Joulun viettoon allaolevan joulurunon kera.

Ystävä hyvä, relaa jo vähän,
pysähdy hetkeksi vaikkapa tähän.
Jouluna turha on höösätä suotta,
sitähän kerkeää pitkin vuotta.
Teetpä sinä sitten tuota tai tätä,
joulun aika ei tulematta jätä.
Unohda siis turhat kiireet ja juoksut,
istahda nauttimaan tunnelma ja tuoksut!

HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE BLOGIN LUKIJOILLE

SEKÄ HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2023!


Ole lempeä itsellesi

 

"Sulje silmäsi. Kuulet korvissasi lapsen vaativan peliaikaa, koska kaikki kaveritkin pelaavat tuntikausia kotonaan. Mielessä väijyy pyykkikone, joka on lopettanut pesemisen ja pyykit täytyy laittaa kuivumaan, ennen kuin ne alkavat haista. Sitä ennen on tyhjennettävä entiset pois telineeltä. Nenään tuoksuu mikrossa valmistettu ruoka, joka ei taaskaan ole itsetehtyä kotiruokaa. Muistoissa on työssä tapahtunut tilanne, jossa tunsit epäonnistuneesi ja jouduit jättämään tilanteen hoitamatta, jotta ehdit hakemaan lapsen hoidosta. Takaraivossa painavat ne tekemättömät koulutehtävät, joiden palautusaika oli ja meni tai on tänä yönä. Syke nousee ja voimattomuuden tunne iskee.

Hartiat jännittyvät ja alat hermostua. Puristava tunne painaa rinnassa.

Vedät henkeä, lasket kolmeen ja puhallat pitkään ulos. Vedät uudelleen henkeä. Rentouta hartiat ja anna ajatusten harhailla tekemättömien töiden, turhautumisen ja voimattomuuden välillä. Vello itsesäälissä hetki.

Vedä uudelleen henkeä, laske kolmeen ja puhalla pitkään ja rauhallisesti ulos. Ole rauhallinen ja anna itsellesi armoa. Ole lempeä itsellesi. Et ehdi juuri nyt kaikkea. Jäsentele ajtuksesi ja luovu turhasta.

Kyllä lapsi voi pelata pienen hetken syrjäytymättä yhteiskunnasta lopullisesti. Mikroruuat ovat nykyään aika terveellisiä ja voit lisätä lautaselle vähän enemmän kurkkua ja tomaattia. Pyykit vaativat koko yön lojumisen koneessa, ennen kuin ne alkavat haista. Työhön voi palata huomenna, valmistuneena ja rauhallisena hoitamaan tilanteen loppuun. Koulutehtäviin voi pyytää lisäaikaa.

Hengitä ja tiedosta rentoutuneet hartiat. Tunne hengityksen rytmi ja jatka rauhallista hengitystä. Kuuntele. Tunne lattia jalkojen alla.

Avaa silmät ja näe ikkunasta talvinen maisema ja tammessa vielä roikkuvat kuivat lehdet."

Mindfulness eli tietoisuustaidot ovat tuhansia vuosia vanhaa tunnettua perinnettä itämaisessa meditaatiossa. Tietoisuustaitoja on tutkittu ja sovellettu länsimaissa 1970-luvulta lähtien ja niitä on käytetty stressinhallinnassa niin kroonisesti sairailla kipupotilailla kuin yrittäjilläkin.

Tietoisuustaidoissa on kyse yhteyden saamisessa omaan kehoon ja tietoiseksi tulemisesta oman mielen toimintatavoista. Harjoitukset ovat yksinkertaisia ja niitä on saatavilla laajasti verkon kautta. Tietoisuustaidoissa keskitytään jättämään huomiotta mennyt ja tuleva ja rauhoitutaan tähän hetkeen ja tässä hetkessä oleviin tunnetiloihin. Hyväksytään, koetaan ja havainnoidaan meneillään olevaa hetkeä.

Mindfulness voi auttaa kohtaamaan vaikeita tilanteita työssä ja koulussa, se lievittää stressiä, auttaa masennuksesta toipumisessa ja jopa kivunlievityksessä. Mindfulnessharjoitukset sopivat myös lapsille, ja monet ovatkin saaneet apua keskittymiseen, rauhoittumiseen ja oppimiseen.

Lisää tietoa ja harjoituksia mm. täällä:
www.mielenterveysseura.fi
www.oivamieli.fi
www.sydan.fi

Outi Rahikainen
Savonlinnan Toimintakeskus ry


Kasvupolku työhön-hankkeen tulokset

Hankkeessa rakennettiin yhteinen toimintamalli Samiedun, Savonlinnan Toimintakeskuksen ja Bovallius-Palvelut Oy:n kanssa henkilöasiakkaiden työ-ja opintopolkujen edistämiseksi. Toimijoiden moniammatillista osaamista hyödynnetään valmentautujan taikka opiskelijan ammatillisen työllisyyden edistämisessä hankkeen jälkeenkin.

Valmennustyö

Valmennettavanamme oli hankkeessa n. 200 työtöntä työnhakijaa, joista 51 % eteni joko koulutukseen tai työhön ura- tai työvalmennuksen ja yrityskartoitusten tuomien mahdollisuuksien avulla (valmentautuja eteni joko opintoihin, oppisopimukseen taikka työhön) 51 %! Hankkeessa valmentajamme sovelsivat hankkeessa palvelumuotoiltuja Omavalmentajamallia Saattaen vaihtaen-mallia. Saattaen vaihtaen mallissa työvalmentaja lähti asiakkaan mukaan yritykseen työn aloitusvaiheessa, avuksi ja tueksi.  Asiakkaistamme oli aloitushetkellä työttömänä 91 %, ja suurin osa heistä oli pitkään työttömänä olleita (yli 12 kk) tai kokonaan työelämän ulkopuolella (60 %). Hankkeen kautta niiden valmentautujien kohdalla, jotka eivät vielä työllistyneet tai lähteneet vahvistamaan osaamistaan koulutuksen avulla, olennaista oli ”Kasvupolku”. Valmennuksesta jäi ehkä mahdollisesti ”siemen itämään” oman elämän hallinnan lisäämiseen ja kehittymiseen omalla urapolulla, joka myöhemmässä vaiheessa ilmenee motivaationa opiskella tai hakea työtä.

Yrityskartoitukset

Toteutimme hankkeessa 66 yrityskartoitusta Savonlinnan ja Pieksämäen alueilla. Kartoituksissa kartoitettiin yritysten tarpeita esimerkiksi rekrykoulutuksille ja lupakorttikoulutuksille sekä piilo -ja tarvetyöpaikkoja. Työpaikoilla voidaan esimerkiksi pilkkoa työtä valmentautujan osaamista paremmin vastaavaksi, ja lisätä työtehtävin määrää osaamisen vahvistuessa. Toisaalta joskus yrityksestä voi löytyä eri työtehtäviä yhdistelemällä kokoaikainen työtehtävä, johon räätälöidään koulutus työtehtävien mukaisesti.

Askelmerkit Samiedun ja työpajojen välille ja opinnollistamisen uusi malli

Konkreettisina tuloksina esittelemme ylpeänä Samiedulla ja Savonlinnan Toimintakeskuksella pilotoidun ja pysyväksi yhteistyörakenteeksi rakennetut ”Askelmerkit” ammatillisesta oppilaitoksesta työpajoille ja toiseen suuntaan, työpajoilta oppilaitokseen. Askelmerkeissä kuvataan opinnollistamisen uusi, kevyt malli, joka toimii kaksisuuntaisesti.  Työpajalta oppilaitokseen-malli toimii helppona ja selkeänä ohjeistuksina ja työkaluna tuettuun työpajalla oppimiseen, sen näkyväksi tekemiseen ja oppimispolun rakennuksessa kohti ammatillista koulutusta. Oppilaitoksesta pajalle-malli ohjeistaa tilanteissa, jolloin Samiedun opiskelija hyötyy työpajoilla opiskelusta.

Helppona ja visuaalisena Thinglink-toteutuksena Askelmerkit ja opinnollistamisen kevyt malli sisältävät mm: opinnollistamisen hyödyt, opinnollistamisen prosessin kuvauksen, työpajayhteistyössä toimivat ohjaustoimijat yhteystietoineen, opiskelija / valmentautujavolyymit pajoilla ja opinnollistamisessa hyödynnettävän Paikko-mallin kuvauksen– Paikko.fi-palvelussa.

Klikkaa linkeistä Thinglinkiin katsoaksesi nämä!

1.    Pajoilta oppilaitokseen -> Linkki
2.    Oppilaitoksesta pajoille - > Linkki
3.    Infoa Samiedun ja Toimintakeskuksen pajayhteisyöstä ja opinnollistamisesta -> Linkki

Samiedun ohjaaja Ilkka Silvennoinen Samiedun opiskelijapalveluista vie mallia muille työpajoille yhdessä Toimintakeskuksen työpajakoordinaattori Outi Rahikaisen kanssa. Outi toimii myös Paikko- asiantuntijana Savonlinnan alueella!

Lisätiedot:
Outi Rahikainen, Savonlinnan Toimintakeskus ry
Etelä-Savon työpajakoordinaattori
p. 044 555 0799
outi.rahikainen@toimarisln.fi

Ilkka Silvennoinen,Samiedu
Ohjaaja, opiskelijapalvelut,
p. 050 452 1065
ilkka.silvennoinen@samiedu.fi

Tanja Andersin-Soini
Projektiasiantuntija
p. 044 550 6347
tanja.andersin@samiedu.fi

Mielekäs tulevaisuus

  Valtakunnallista mielenterveysviikkoa vietetään viikolla 47 (18. - 24.11.2024). Vuoden kantavana teemana on Mielekäs tulevaisuus. Viikon t...