Ole lempeä itsellesi

 

"Sulje silmäsi. Kuulet korvissasi lapsen vaativan peliaikaa, koska kaikki kaveritkin pelaavat tuntikausia kotonaan. Mielessä väijyy pyykkikone, joka on lopettanut pesemisen ja pyykit täytyy laittaa kuivumaan, ennen kuin ne alkavat haista. Sitä ennen on tyhjennettävä entiset pois telineeltä. Nenään tuoksuu mikrossa valmistettu ruoka, joka ei taaskaan ole itsetehtyä kotiruokaa. Muistoissa on työssä tapahtunut tilanne, jossa tunsit epäonnistuneesi ja jouduit jättämään tilanteen hoitamatta, jotta ehdit hakemaan lapsen hoidosta. Takaraivossa painavat ne tekemättömät koulutehtävät, joiden palautusaika oli ja meni tai on tänä yönä. Syke nousee ja voimattomuuden tunne iskee.

Hartiat jännittyvät ja alat hermostua. Puristava tunne painaa rinnassa.

Vedät henkeä, lasket kolmeen ja puhallat pitkään ulos. Vedät uudelleen henkeä. Rentouta hartiat ja anna ajatusten harhailla tekemättömien töiden, turhautumisen ja voimattomuuden välillä. Vello itsesäälissä hetki.

Vedä uudelleen henkeä, laske kolmeen ja puhalla pitkään ja rauhallisesti ulos. Ole rauhallinen ja anna itsellesi armoa. Ole lempeä itsellesi. Et ehdi juuri nyt kaikkea. Jäsentele ajtuksesi ja luovu turhasta.

Kyllä lapsi voi pelata pienen hetken syrjäytymättä yhteiskunnasta lopullisesti. Mikroruuat ovat nykyään aika terveellisiä ja voit lisätä lautaselle vähän enemmän kurkkua ja tomaattia. Pyykit vaativat koko yön lojumisen koneessa, ennen kuin ne alkavat haista. Työhön voi palata huomenna, valmistuneena ja rauhallisena hoitamaan tilanteen loppuun. Koulutehtäviin voi pyytää lisäaikaa.

Hengitä ja tiedosta rentoutuneet hartiat. Tunne hengityksen rytmi ja jatka rauhallista hengitystä. Kuuntele. Tunne lattia jalkojen alla.

Avaa silmät ja näe ikkunasta talvinen maisema ja tammessa vielä roikkuvat kuivat lehdet."

Mindfulness eli tietoisuustaidot ovat tuhansia vuosia vanhaa tunnettua perinnettä itämaisessa meditaatiossa. Tietoisuustaitoja on tutkittu ja sovellettu länsimaissa 1970-luvulta lähtien ja niitä on käytetty stressinhallinnassa niin kroonisesti sairailla kipupotilailla kuin yrittäjilläkin.

Tietoisuustaidoissa on kyse yhteyden saamisessa omaan kehoon ja tietoiseksi tulemisesta oman mielen toimintatavoista. Harjoitukset ovat yksinkertaisia ja niitä on saatavilla laajasti verkon kautta. Tietoisuustaidoissa keskitytään jättämään huomiotta mennyt ja tuleva ja rauhoitutaan tähän hetkeen ja tässä hetkessä oleviin tunnetiloihin. Hyväksytään, koetaan ja havainnoidaan meneillään olevaa hetkeä.

Mindfulness voi auttaa kohtaamaan vaikeita tilanteita työssä ja koulussa, se lievittää stressiä, auttaa masennuksesta toipumisessa ja jopa kivunlievityksessä. Mindfulnessharjoitukset sopivat myös lapsille, ja monet ovatkin saaneet apua keskittymiseen, rauhoittumiseen ja oppimiseen.

Lisää tietoa ja harjoituksia mm. täällä:
www.mielenterveysseura.fi
www.oivamieli.fi
www.sydan.fi

Outi Rahikainen
Savonlinnan Toimintakeskus ry


1 kommentti:

Mindfulness

  YMPÄRISTÖN TARKKAILEMINEN Kiinnitä huomiota ympäristöösi ja tarkkaile, missä olet. Havainnoi ympäristöäsi neutraalisti. Aseta ikään kuin a...