Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikko

Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikkoa vietetään 1.-7.12.2022.

Teemaviikon aiheena ovat asenteet vammaisuutta kohtaan.

Invalidiliitto edistää "Sopivaa työtä kaikille" -ajattelutapaa, jonka tavoitteena on parantaa erityisesti fyysisesti vammaisten ihmisten työllistymistä. Vaikka ihmisellä olisi jokin haaste - sairaus, vamma tai muu este - jokaisella on mahdollisuus työhön, kunhan sopiva työ ja tuki löytyvät.

Tutkimusten mukaan vajaakuntoisten ihmisten työllistymisaste on alhaisempi kuin muun väestön.

Suomessa on n. 30 000 työikäistä kehitysvammaista henkilöä. Kehitysvammaiset nuoret ja aikuiset osallistuvat työelämään monin tavoin. Vain n. 500-600 henkilöä tekee työsuhteista palkkatyötä.

Valtaosa palkkatyöntekijöistä on työllistynyt tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen avulla. Kehitysvammaisista henkilöistä nykyistä huomattavasti suurempi määrä voisi työllistyä tavalliseen palkkatyöhön, jos heille annettaisiin siihen mahdollisuus. Suomessa on tuhansia kehitysvammaisia henkilöitä, joilla on sekä koulutus että halua työntekoon. On arvioitu, että 3000 henkilöä voisi työllistyä työsuhteiseen palkkatyöhön.

Fyysisesti vammaisten ihmisten työllistymisen helpottamiseksi työpaikan esteettömyys on tärkeää.

Esteetön työympäristö on kaikkien etu. Työolosuhteiden järjestelyt eivät tue pelkästään vammaisten henkilöiden työllisyyttä. Järjestelyillä saadaan monia fyysisiä esteitä poistettua ja työtehtävien uudella organisoinnilla voidaan työuria pidentää merkittävästi.

ERILAISUUS ON TYÖYHTEISÖN RIKKAUS JA VOIMAVARA!

Meillä Toimintakeskuksella työskentelee mm. tavaran vastaanotossa ja kiinteistöhuollon tehtävissä n. 10 vajaakuntoista/kehitysvammaista henkilöä vuosittain.

Tässä muutamia heidän ajatuksiaan työstä Toimintakeskuksella:

"Olen tykännyt olla Toimarilla, täällä on mielekästä tekemistä."

"Olen tykännyt olla Toimarilla ja viihtynyt tosi hyvin, saa tehdä oman alan hommia."

"Työtehtävät ovat olleet kivoja, olen sopeutunut hyvin työyhteisöön."

"Toimarilla on kiva olla ja sosiaalinen kanssakäyminen on lisääntynyt."

"Siivous ja lajittelu ovat mukavia työtehtäviä. Ryhmätoiminta ja ohjaajat ovat myös mukavia. Tykkään olla täällä töissä."

JOKAINEN JA JOKAISEN TYÖ ON TÄRKEÄÄ!


 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiertotalouden taikaa - Toimarin kekrisoihdut kuivatuista lupiininjuurista

Mitä tuumaat, mitä syntyy, kun yhdistetään kuivattuja lupiininjuuria, kananmunakennoja, kynttilänjämiä ja pihlajanvesoja sekä sananjalan leh...