Koko kansan vappu

 

Vappu on nykyisin koko kansan ilottelujuhla, johon osallistuvat ihmiset vauvasta vaariin.

Vapun perinteisiin kuuluu esimerkiksi vappumarkkinat, vappulounas tai vappupiknik.
Vappuna varsinkin lapset pukeutuvat värikkäästi ja käyttävät usein erilaisia vappunaamareita.
Mukana on tietenkin myös ilmapallot, serpentiinit ja vappuhuiskat.

Vapun yleisimpiin herkkuihin kuuluvat tippaleivät, munkit ja sima, tosin nykyään munkkeja on saatavilla monenlaisessa muodossa ympäri vuoden.

Ennen vanhaan vappuun kuului erilaisia perinnetapoja karja- ja viljaonnen takaamiseksi. Lapsilla oli tapana juosta ympäri kyliä kellot kaulassa kellottelemassa. Myös vanhemmat osallistuivat tähän. Naiset pukivat mahdollisimman omituiset vaatteet ylleen ja kiinnittivät pieniä tiukuja hameen helmoihin. Miehillä puolestaan oli pelkästään yksi suuri tiuku. Tämän tavan sanottiin tuovan hyvää karjaonnea. Jos jollain ei ollut kelloa mukanaan, he puolestaan hiipivät ympäri kyliä vesiämpärit mukanaan ja roiskuttivat vettä kellottelijoiden päälle. Tämä takasi roiskuttelijoille hyvän maito-onnen.

Eräs toinen perinteistä tapahtui aamuisin. Kun aamulla herättiin, piti ensimmäisenä huutaa "Ka selkään!" Tämä tapa takasi sen, että selkä kestäisi läpi kesän aina elopelloille saakka talon töissä.

Lähde:
https://www.paivyri.fi/info/liputuspaiva/vappu-suomalaisen-tyon-paiva/#koko-kansan-vappu

"Äänekkäästi hiipii kevät,
vappu saa liikkeelle
jokaisen evät.
Munkin sokerit saan kielelle,
simaa huulille
ne tekee hyvää mielelle!"

HAUSKAA VAPPUA!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TYHY-päivä

  "Jokainen tarvitsee työn lomaan myös tyhy-päiviä!" Meillä tyhy-päivää vietettiin eilen tiistaina 14.5. luonnon kauniissa Sulosaa...