Nuutinpäivä

 

Uusi vuosi arkisin aherruksin on alkanut, sekä Joulunvietto on jo takana päin. Vai onko?

Joulun ajan päättymisestä voidaan olla kahta mieltä.

Toisilla joulun aika loppuu loppiaiseen.
Loppiainen on kristillinen juhlapäivä, joka päättää joulun pyhäpäivät. Sitä nimitetään myös Jumalan ilmestymisen juhlaksi, ja se on todennäköisesti joulua vanhempi kristillinen juhla. Loppiaista vietetään 6. tammikuuta ja se on yleinen vapaapäivä Suomessa.

Toisilla taas joulun aika loppuu Nuutinpäivään.
Sananlasku "Hyvä Tuiomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi" on useimmille tuttu. Vanhojen lakien mukaan joulurauha kesti 20 päivää ja päättyi siten 13. tammikuuta.

Perinteisesti joulukuusi ja joulukoristeet korjataan Suomessa pois Nuutinpäivänä, vaikka nykyisin moni tekee sen jo aiemmin. Myös nuuttipukki kuuluu tiiviisti Nuutinpäivään, vaikka moni ei nykyään tiedä, mistä perinteestä on kyse.

Parhaiten Nuutinpäivän perinne on säilynyt Lounais-Suomessa, jossa lapset saattavat kiertää nuuttipukkeinä talosta taloon esiintymässä palkkiota vastaan.

Tapa muistuttaa pääsiäisen virpomista. Ensin soitetaan ovikelloa ja kysytään, saako nuuttipukki tulla sisään. Sitten lauletaan tai esitetään loru, ja yleensä esityksestä saa palkan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TYÖPAJATOIMINTA

  Työpaja on valmennusyhteisö, jonka tavoitteena on vahvistaa hyvinvointia, tunnistaa osaamista ja valmistaa kohti koulutusta ja työtä. Työp...