Tunteita saa tuntea ja näyttää - se on jopa suotavaa

Tunteet ovat inhimillinen voimavara, joka ohjaa meitä läpi elämän. Tunnetaitojen kehittäminen on avain itsen ja muiden ymmärtämiseen. Missä iässä tahansa on mahdollista oppia lisää omista ja toisten tunteista: tunnistamaan ja nimeämään niitä, säätelemään omia tunnereaktioitaan ja pohtimaan tunteiden taustalla vaikuttavia tekijöitä.

"Kaikilla ihmisillä on tunteita. Myös heillä, jotka eivät näytä tunteitaan. Moni kokee, että aikuisten maailma on niin korrektia, että yritetään jopa esittää, ettei tunteita olisi. Tästä syystä moni jopa häpeää tunteitaan; sitä, että tuntee niin paljon ja voimakkaasti. Yritämme esittää niin kovasti korrektia ja aikuista, että emme kehity lainkaan tunnetaidoissa. Lapsena meille on ehkä sanottu, että pitää olla "kiltti" tai "pitää käyttäytyä hyvin" tai "mene omaan huoneeseesi rauhoittumaan", millä on yritetty sanoa, että tunteita ei saa näyttää julkisesti - varsinkaan niitä hankalia tunteita."
(Sanna Wikström, FM, Hidasta elämää -sivuston perustaja, hyvinvointiluennoitsija ja -kirjailija sekä mindfulness-ohjaaja).

Tunneälykkyys, eli kyky tunnistaa, ymmärtää ja hallita omia sekä toisten tunteita, on taito, joka vaikuttaa merkittävästi sosiaalisiin suhteisiimme ja omaan sisäiseen hyvinvointiimme. Tunnetaidot eivät ole synnynnäisiä, vaan niitä voi harjoitella ja kehittää koko elämän ajan.

Ensimmäinen askel tunnetaidoissa on omien tunteiden tunnistaminen. Itsetuntemus antaa meille mahdollisuuden ymmärtää, miksi reagoimme tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla. On tärkeää olla rohkea tutkimaan omia tunteitaan ja hyväksyä ne sellaisina kuin ne ovat.

Tunnetaitojen kehittäminen edellyttää myös taitoa ilmaista tunteitaan rakentavalla tavalla. Itse tunne, vaikka se pelottaisikin, ei ole vaarallinen. Se miten tunteen pohjalta reagoi ja toimii, on olennaista. Myös tästä syystä tunnetaitojen harjoittelu on tärkeää. Silloin oppii, ei hallitsemaan (piilottamaan) tunteitaan, vaan toimimaan rakentavalla tavalla haastavia tunteita kohdatessa. Tunne kertoo aina ihmisestä itsestään, ei toisesta. Mitä oman tunteen taustalla on?

 "Esimerkiksi viha on tavallinen suojatunne silloin, kun ihminen tulee loukatuksi jossain tärkeässä ihmissuhteessa tai asiassa. Viha suojaa silloin ihmistä särkymisen kokemukselta. Kaiken raivon alla voi olla kaipuu yhteyteen toisten kanssa. Viha nousee yleensä silloin, kun olemme heikoimmillamme. Taustalla voi olla pelko yksin jäämisestä ja siitä, ettei tule kuulluksi. Vihakaan ei ole vaarallinen tunne - sitä saa tuntea. Loukata ja satuttaa ei saa. Omat aggression tunteet on hyvä tunnistaa ja hyväksyä. Kun tunnistaa syyt, tunteen voi ottaa oikeaan, hyvään käyttöön. OIkein käytettynä viha on hyödyllistä."
(Psykoterapeutti Heli Pruuki, Tehy 2/2022)

Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on tärkeää muistaa, että oman hankalan tunteen sanoittaminen ei ole valittamista. Joskus voi olla myös vaikeaa sanoittaa omaa tunnettaan toiselle. Taustalla voi olla pelko toisen reagoinnista jopa suuttumisesta tai hylkäämisestä. Mutta paljon pahempaa on muuttua itse näkymättömäksi ja antaa tunteen syödä omaa sisintä. Kun sanoittaa hankalaa tunnetta tai kokemusta toiselle, on hyvä muistaa muutama asia:

- kuvaile vain omaa tunnetta, älä spekuloi toisen ihmisen näkökulmaa
- et ole vastuussa toisen reaktiosta - sinä kestät sen kyllä
- sinun kokemuksesi on totta ja sinulla on oikeus omaan kokemukseesi
- puhuminen ja toisen reaktion vastaanottaminen helpottuu ajan kanssa

Ja loppuun muutama vinkki tunnetaitojen harjoitteluun;
1) hyväksy tunne sellaisenaan
2) anna tunteen olla - älä yritä tehdä sille mitään äläkä yritä funtsia sitä puhki
3) hengittele tunteen kanssa (vaikka se olisi kipeäkin)
4) anna tunteen mennä ajallaan
(Sanna Wikström, FM, Hidasta elämää -sivuston perustaja, hyvintointiluennoitsija ja -kirjailija sekä mindfulness-ohjaaja)

Lue lisää aiheesta:
https://hidastaelamaa.fi/?s=tunnetaidot&post-types=post%2Cpage

Verkkolähteet:
https://www.tehylehti.fi/fi/hyvinvointi/viha-joskus-hyvasta-aggressio-paljastaa-toiveemme-ja-tarpeemme
https://hidastaelamaa.fi/2023/06/tunnetaidoissa-on-yksi-yleinen-kompastuskivi-johon-moni-aikainen-sortuu-oletko-yksi-heista/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joulu

Joulun tarkoitus on monille paljon syvempi kuin vain lahjojen antaminen ja vastaanottaminen. Se on aika, jolloin ihmiset voivat pysähtyä kii...