Valtakunnalliset sieniviikot 27.8. - 13.9.2023


Tämän vuoden sienitilanne on satoisa ja lähes poikkeuksellisen hyvä, joten poimitaan syksyn sienisato talteen.

Tänä vuonna sienimetsästä kannattaa poimia erityisesti vuoden sienksi valittua Haaparouskua. Haaparousku on runsassatoinen, ruokaisa ja monikäyttöinen sieni, se on myös helppo säilöä suolaamalla tai pakastamalla talven varalle. Rouskut on helppo tunnistaa sientä rikottaessa esiin tihkuvasta maitiasnesteestä.

"Luonnontuotteiden kerääminen, tunnistaminen ja hyödyntäminen ovat hyviä taitoja osanan varautumista arjessa. Sienestäminen lisää paitsi omavaraisuutta, myös liikuntaa ja luonnon hyvinvointivaikutuksia arjessa sekä monipuolisuutta lautasella." Sanoo kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitosta.

Sienestys

Sienestäjä kokee aina yllätyksiä ja löytämisen riemua, huonoinakin sienivuosina.
Jokainen syksy on erilainen ja sienet kasvavat eri tavalla. Vaikka sienten elämästä tiedetään paljon, ei ole selvää, miksi jokin sieni kasvaa juuri tänä syksynä joka paikassa ja jokin toinen on poissa näkyviltä. Varttuneet metsät ja polkujen varret ovat sienestäjän mielimaisemia, joita kansallispuistoissa ja muissa retkikohteissa on viljalti.

Sienet elävät suurimmalta osalta maan alla tai lahon puun sisällä. Se, mitä sanomme sieniksi, on vain sienten tapa saada itiönsä ilmoille (itiöemä). Sopiva kosteus ja riittävä lämpö oikeaan aikaan savat sienen kasvattamaan itiöemiä. Ne ovat pulleita, kirkkaan värisiä ja maukkaita, joita niitä syötäisiin ja tongittaisiin. Niin itiöt leviävät.
Sienten kannalta sienet kotiinsa vievä sienestäjä ei ole mitenkään hyödyllinen.

Metsissämme kasvaa laaja joukko hyviä ruokasieniä sienestäjän iloksi:

Kun Herkkutatteja on vähän, kauniin kiinteän ja pullean sienen löytäminen on suuri ilo. Jo yksikin tukeva tatti tietää herkkuateriaa. Jos taas tatteja on paljon, sienestäjä miettii, miten sienet säilötään ja miten niistä talvella laitetaan keittoa, piirakkaa, pihvejä ja kastiketta.

Kantarellien kerääminen on jännittävää. Jo heinäkuun lopulla koivuista putoilee yksittäisiä keltaisia lehtiä, jotka osaavat taitavasti näyttää kantarelleilta. Kourallinen kantarelleja riittää herkkuvoileipiin, ja ämpärillisestä saa koko kylälle keittoa. On vaikea oppia keräämään vähän.

Eräät muutkin sienet voivat tarjota sienestäjälle tilaisuuksia olla ahneita:

Vaaleanpunaiset, nukan peittämät Karvarouskut ovat hauskoja kerättäviä, ja joskus niitäkin on hyvässä paikassa niin, että pitää varoen sovitella jalkansa niiden väliin. Sienet ovat aina herkullisimmillaan nuorina.

Suppilovahveroista sienestäjät kertovat hurjimmat tarinansa. Apein ilmein he muistelevat, kuinka on pakko vain kävellä ohi laajojen suppilovahveroniittyjen.

Leppärouskuja on joskus varjoisan kuusikon neulasmatolla silmänkantamattomiin.

Mäntykankaalle voi sopivan sateen jälkeen nousta Kehnäsieniä niin, että luulee hattivattien lähteneen liikkeelle.

Sienestys on sallittua jokamiehenoikeudella

Sienestys kuuluu jokamiehen oikeuksiin, joten metsät ovat juuri nyt pullollaan ilmaista ruokaa.

Sieneen voi suunnata vaikkapa kansallispuiston upeisiin maisemiin. Luonnonsuojelualueilla saa poimia vain hyötysieniä. Niissä luonnonpuistoissa, joissa liikkuminen on luvallista esimerkiksi tietyillä poluilla, kaikki sienestys on kiellettyä.

Kerää vain turvalliseksi tuntemiasi sieniä

Sieniä kannattaa opetella tuntemaan vähitellen. Jo muutama varmasti tuttu ruokasienilaji antaa saalista.
Ruoaksi voi valmistaa vain varmasti tuntemiaan pilaantumattomia ruokasieniä, sienioppaiden lisäksi kannattaa hakea oppia asiantuntijoilta ja tapahtumista.

Ruokasienten lisäksi täytyy opetella tuntemaan myös alueen yleisimmät myrkkysienet.

Kerää hyväkuntoisia sieniä ja valmista ne oikein

Osa sienilajeista voi aiheuttaa vatsavaivoja, jos niitä ei ole kypsytetty riittävän pitkään. Pahentuneet sienet aiheuttavat suurimman osan sienten ihmisille tuottamista vaivoista.

Sienet kannattaa kerätä tukevaan astiaan, etteivät ne murru kuljetettaessa. Sienistä kannattaa poistaa huonot kohdat ja roskat jo metsässä. Se säästää vaivaa.

On hyvä erotella sienilajit tai ainakin keitettävät ja muut lajit toisistaan jo keruuvaiheessa. Keittämisen jälkeen keitinvesi kaadetaan pois.

REIPASTA JA SATOISAA SIENIRETKEÄ!

Aiheeseen liittyviä linkkejä mm:

https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/turvallisen-kayton-ohjeet/ruokasienet/
https://www.luontoon.fi/marjastusjasienestys/sienestys
https://www.martat.ri/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineet/sienet/
https://www.martat.fi/yhdistyskanava/valtakunnallinen-sienipaiva/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Talkoot norppien hyväksi

  Apukinosten kolausta Kuluneena talvena saimme olla mukana norppien pesintää turvaavien apukinosten kolauksissa ja pesälaskennoissa. Toimin...