Pyöräilyviikko 5.-14.5.2023

 

Vietämme pyöräilyviikkoa 5.-14.5.2023.
Kyseisellä viikolla on erilaisia teemapäiviä ja 9.5. aiheena on työmatkapyöräily, jolloin ihmisiä kannustetaan kokeilemaan työmatkaa fillarin selästä.

Pyörällä töihin -päivänä tuodaan esille työmatkapyöräilyn positiivisia vaikutuksia. Ihmiset voivat paremmin, kun saavat liikuntaa ja raitista ilmaa säännöllisesti useita kertoja viikossa. Aikuisen ihmisen suositeltu liikuntamäärä on kaksi ja puoli tuntia viikossa, eli tämä suositushan täyttyy jo mikäli työmatka on pyörällä 15 min suuntaansa viitenä päivänä viikossa.

Pyöräily on myös suhteellisen päästötön vaihtoehto liikkua ympäristön kuormitusta ajatellen. Hyviin, säältä suojaaviin varusteisiin sijoittamalla pyöräilystä saa oikein mukavaa myös vähän huonommissa olosuhteissa, joten pieni räntäsadekaan ei toimi enää tekosyynä hypätä ratin taakse. Monesti kaupungissa lyhyet matkat pääseekin nopeammin pyörällä kuin autolla. Pyörästä ei tarvitse raapata ikkunoita, eikä etsiä parkkipaikkaa aamuruuhkassa. Meillä täällä Savonlinnassakin on onneksi kattava ja hyvin hoidettu pyörätieverkosto, joten puitteet kulkea pyörällä on hyvällä mallilla.

Itse matkoistakin saa tehtyä mielenkiintoisia, sillä laji nimeltä työmatkatempo on aina käynnissä. Työmatkatempo on kisa kotiovelta työpaikalle polkupyörällä ja työpäivän jälkeen tietysti toisin päin. Työmatkatempon kisarata kulkee kunkin osallistujan kotioven ja työpaikan välisen matkan. Kaikki kanssakulkijat osallistuvat kisaan joko tietoisesti tai tietämättään. Säännöt kisassa ovat hyvinkin yksinkertaiset: Jos sinut ohitetaan, sinä häviät. Myös jos et ohita ketään, häviät.

Olen itse harrastanut vuosia työmatkatempoa ja voisikin jo sanoa, että työmatkoista on tullut odotettuja ja innostavia tapahtumia. Viikonloppuisin huomaan monesti miettiväni maanantaiaamun ajolinjoja ja varustevalintoja. Kesäloman alkaessa huomaan haikeuden, kun tiedän etten moneen viikkoon pääse kokemaan arkiaamujen adrenaliiniryöppyjä ja tiukkoja vääntöjä kanssakilpailijoiden kanssa.

Työmatkapyöräily ja erityisesti raaka, mutta motivoiva työmatkatempo on osa identiteettiä, se on enemmän kuin pelkkä harrastus, se on kuin perheenjäsen. Se ei tuota pelkästään iloa, se antaa elämälle tarkoituksen. Haastankin kaikki blogin lukijat kokeilemaan pyöräilemään työmatkansa. Voi olla, että se ei ole pelkkä työmatka. Siitä saattaa tulla elämän mittainen seikkailu.

https://keskustelu.pakkotoisto.com/threads/ty%C3%B6matkatempo.107698/
https://pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko/

Juho Tanskanen
Ohjaaja
Päihdepäiväkeskus Muikku
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiertotalouden taikaa - Toimarin kekrisoihdut kuivatuista lupiininjuurista

Mitä tuumaat, mitä syntyy, kun yhdistetään kuivattuja lupiininjuuria, kananmunakennoja, kynttilänjämiä ja pihlajanvesoja sekä sananjalan leh...