Iltasatujen lukemisen tärkeys

Luetko lapsellesi iltasadun joka ilta ennen nukkumaanmenoa?

Luomme turvallisen ja vakaan rutiinin peittelemällä lapsen illalla sänkyyn ja lukemalla hänelle sadun. Jokaisen vanhemman on hyvä muistaa paitsi rutiinien, myös iltasatujen lukemisen tärkeys.

Iltasadun lukeminen on yksi niistä rutiineista, jotka vanhemmat luovat usein lähes automaattisesti. Lapset rakastavat näitä erityisiä yhteisiä hetkiä, jotka lähentävät hänen ja vanhemman suhdetta. Iltasadun avulla voidaan luoda intiimi tila, jonka ulkopuolelle jätetään kiireinen päivä ja sen tapahtumat.

Iltasadun lukeminen on yksinkertainen ja helppo tapa, mutta yksi tärkeimmistä aktiviteeteista, joita lapsen kanssa voidaan suorittaa erityisesti toisen ja neljännen ikävuoden välillä. Tämä on ikä, jolloin lapsen on saatava tuntea olonsa turvalliseksi kaikkien kohtaamiensa pelkojen vuoksi. Iltasatujen lukeminen on parhaita tapoja karkoittaa näitä pelkoja.

Lapsi tarvitsee rutiineja, jotka tuovat hänelle turvan tunnetta. Hän on vielä tutustumassa maailmaan ja kaikki hänen ympärillään muuttuu jatkuvasti. Lapsella on mahdollisuus rentoutua, kun hän pystyy aavistamaan tapahtumia ennalta. Leikkiaikaa seuraa kylpy, illallinen, käsien ja hampaiden pesu, iltasatu ja nukkumaanmeno. Nämä rituaalit auttavat lasta rauhoittumaan ja nukkumaan paremmin.

Jo se yksinkertainen fakta, että lasta varten on varattu erityinen yhteinen hetki rikastuttaa sekä lapsen että vanhemman elämää. Siksi on tärkeää, että asetat puhelimesi ja odottavat tehtävät sivuun sen muutaman minuutin ajaksi, jonka vietät lapsesi kanssa. Äänesi kuunteleminen ja läheisyytesi tunteminen saavat lapsen kokemaan olonsa rakastetuksi ja tärkeäksi. Iltasatujen lukeminen on siis epäilemättä paras tapa päättää seikkailujen täyteinen päivä.

Lapsen pieni maailma kasvaa joka sekunnilla, eikä sitä ole aina helppo sisäistää tai sulattaa. Kun lapsi kuulee tarinan hän voi nähdä siinä itsensä, tunnistaa joitakin peloistaan tai epävarmuuksistaan ja oppia tapoja kohdata niitä tarinan päähahmon esimerkin avulla.

Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemman on tärkeä valita lapsen kypsyystasolle sopivia tarinoita. Iän lisäksi jokainen lapsi kehittyy hyvin erilaisella tavalla ja vanhempien on kunnioitettava tätä. Valitse tarinoita, jotka välittävät selkeitä ja myönteisiä viestejä yksinkertaisin tavoin. Sinun ei välttämättä tarvitse selittää lapselle, mitä tarinassa milloinkin tapahtuu. Luota lapseen ja siihen, että hän ymmärtää tarinan kunkin osan silloin, kun hänen tarvitsee. Tällä voi olla suorastaan terapeuttinen vaikutus ja tässä mielessä sinun ei tulisi koskaan valita lapsen puolesta mitä hän ympäristöstään sisäistää ja mitä ei.

Iltasatujen kuunteleminen myös auttaa lasta oppimaan uusia sanoja ja ilmaisutapoja. Lisäksi tarinat auttavat lasta kehittämään kielitaitoaan. Myös lapsen keskittymiskyky paranee, kun hän seuraa tarinan juonta samalla, kun se aktivoi hänen mielikuvitustaan

Hyvä tarina on ihanteellinen tapa lopettaa päivä. Lapsi yhdistää satuhetket nukkumaanmenoaikaan ja oppii rauhoittumaan automaattisesti näinä hetkinä. Valitse luettavaksi satuja, joilla on onnellinen loppu ja lue tarinoita pehmeällä äänellä. Pyri vähentämään valon määrää ja lue satuja vain lapsen ollessa sängyssään. Tulet huomaaman terveellisten nukkumaanmenoturiinien luomisen olevan hyvinkin helppoa.

Älä ylläty, jos lapsesi pyyttää sinua lukemaan hänelle aina saman iltasadun. Lapsen olo on rauhallinen ja turvallinen silloin, kun hän osaa odottaa tulevaa ja tietää mitä tulee tapahtumaan. Kun lapsi tietää ennalta sanat jotka tulet lausumaan, hänen on helpompi koota ajatuksensa ja kaikki päivän aikana tapahtuneet asiat. Toisaalta myös kertaus on opintojen äiti. Lapsi oppii jokaisella tarinanlukukerralla jotain uutta. Samalla hän sisäistää uusia sanoja ja kokemuksia ja käy uudestaan läpi ne tunteet, jotka koki ensimmäisellä lukukerralla.

Joten, jos lapselle kerrotaan itasatu hän nukkuu pitemmät yöunet. Kirjojen ja kertomusten lukeminen lisää keskustelutaitoja ja lapsi jolle luetaan lukee itse myös aikuisena. Myös se, että lapsi näkee vanhempiensa lukevan, edistää lapsen lukemisharrastusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TYÖPAJATOIMINTA

  Työpaja on valmennusyhteisö, jonka tavoitteena on vahvistaa hyvinvointia, tunnistaa osaamista ja valmistaa kohti koulutusta ja työtä. Työp...