Asunnottomien yö

Asunnottomuuden kokeminen on yksi äärimmäisimmistä syrjäytymisen muodoista.
Asunnottomien yön toimijat esittävät ratkaisuja, jotka voivat edesauttaa hallituksen suunnitelmia asunnottomuuden puolittamisesta vuoteen 2023 mennessä sekä poistaa asunnottomuus mahdollisesti vuoteen 2025 mennessä.
Syrjäytyminen ja asunnottomuus ovat vahvasti sukupuolittuneita. Miehet ovat suuremmassa syrjäytymisvaarassa kuin naiset ja asunnottomuutta kokevista yli 75 prosenttia on miehiä.

ARAN:n selvityksen mukaan pitkäaikaisasunnottomien määrä nousi kymmenen vuoden laskun jälkeen liki sadalla henkilöllä viime vuonna.
Alle 25-vuotias ei ole enää harvinaisuus.
Tutkimuksissa on todettu, että lapsuuden olosuhteet ovat riskitekijöitä syrjäytymiselle. Tutkimuksissa on niinikään todettu, että osalla peruskoulun läpäisseissä on puutteita kirjoitus- ja lukutaidossa.
Helposti saatavan tuen merkitys korostuu erityisesti itsenäistyvien nuorten kohdalla, kun pyritään ennaltaehkäisemään asumisen ongelmia ja asunnottomuutta.

Itsenäistyville nuorille pitää löytyä tukea helposti ja ilman epäinhimillisiä jonoja, jotta voidaan taata jokaiselle nuorelle mahdollisuus oman kodin löytämiseen ja kestävään itsenäistymiseen. Itsenäistyvillä nuorilla on oikeus apuun paitsi asumisessa myös opiskeluun, ihmissuhteisiin ja talouteen liittyvissä asioissa. 

Asunnottomuutta esiintyy vanhemmillakin ihmisillä. Noin 30-vuotiaat ihmiset ovat juoneet itsensä kaduille ja erilaisiin hoitolaitoksiin, joista paluu itsenäiseen asumiseen on monen kohdalla haasteellista, kun ei saa asuntoa kun luottotiedot ovat menneet ja edellisessä asumisessa on ollut runsaasti häiriöitä. Silloin on tarve tukimuotoisista asumisyksiköistä, joista on mahdollisuus onnistumisien kautta päästä omaan asuntoon.

SAVONLINNAN TILANNE

Savonlinnassa on asunnottomien yötä järjestetty vuodesta 2017 alkaen.
Pitopaikkana on ollut useita eri paikkoja, mutta nyt jo useamman kerran paikkana on ollut Sokoksen kaupungin puoleinen jalkakäytävä ja siinä oleva risteysalue.
Savonlinnassa päävastuun kantaa Savonlinnan Toimintakeskus ry:n alaisuudessa toimiva Pirtti-toiminta yhdessä evankelis-luterilaisen seurakunnan, Viadian, Savolaiset Selviytyjät ry:n, helluntaiseurakunnan sekä Romaaniyhdistyksen kanssa.
Savonlinnassa on asunnottomia noin 15-20 henkilöä, joukossa on paljon nuoria ja osa on sellaisia jotka eivät saa tai edes halua omaa asuntoa vaan punkkaavat kavereiden luona.

Asunnottomien yötä vietetään 17.10.2022 klo 13:00 - 19:00 Sokoksen nurkilla TERVETULOA.

Pirtti-toiminta Jouko Immonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kestävän kehityksen viikko

Kestävän kehityksen viikko 25.9. - 1.10.2023 Kestävä kehitys tarkoittaa kehitystä, joka turvaa nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät el...