Suomen luonnon päivä - iloitse ja lähde luontoon!

 

Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina 31.8.2024. Tapahtumalle on jo yli kymmenvuotinen perinne. Ensimmäisen kerran päivää juhlittiin vuonna 2013, kun eri puolilla Suomea järjestettiin nelisenkymmentä tapahtumaa päivän kunniaksi. Nykyään juhlinta on laajentunut luontotoimijoiden tapahtumista koko kansan yhteiseksi juhlaksi. Vuonna 2017 Suomesta tuli maailman ensimmäinen maa, joka liputti luontonsa kunniaksi. Päivä vakiintui viralliseksi liputuspäiväksi ensi kertaa viime vuonna.

Monta tapaa juhlia

Luonnonpäivää voi juhlistaa monin eri tavoin. Vinkkejä löytyy Suomen luonnon päivän sivuilta  https://suomenluonnonpaiva.fi ja tässä muutamia esimerkkejä.

Mustikkapiirakka on Suomen luonnon päivän juhlaleivos, ja mustikoiden ollessa nyt parhaimmillaan voi juhlapäivän kunniaksi leipoa makoisan piirakan.

Päivää voi juhlia pukeutumalla sinivalkoiseen. Jos oikeanväristä vaatetta ei löydy kaapista valmiina, helppo vaihtoehto on piipahtaa Kierrätysmyymälässämme etsimässä teemaan sopivia vaatteita. Teimme malliksi muutaman asukokonaisuuden myymälämme vaatetarjonnasta:

Luontoa voi juhlistaa eri somekanavissa luontoteemaisilla postauksilla. Lipun voi nostaa salkoon virtuaalisesti käyttämällä tunnisteita #liputanluonnolle ja #suomenluonnonpäivä.

Päivän voi pyhittää myös askartelulle. Säveltäjä Jean Sibelius kantoi mukanaan tulitikkurasiaa, johon oli kerätty pala suomalaista metsää. Taskussa oleva pieni rasia tarjosi säveltäjälle rentouttavan hengähdystauon, sillä rasiaa nuuhkaistessa saattoi palata hetkeksi takaisin suolamaiseen metsään.

Tekemällä oman Sibeliusboksin voit itse päättää, mitä tuoksuja haluat kantaa mukanasi. Mistä tuoksuista tulee parhaimmat muistot ja mikä tuntuu mukavalta kädessä?
Tulitikkurasiaan voi kerätä esimerkiksi kävyn suomuja, neulasia tai oksia. Muistathan jokaisenoikeudet, sillä esimerkiksi sammaleen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Boksin voi koristella ulkopuolelta mieleiseksi esimerkiksi maalaamalla luontoaiheisia kuvia.

Vain mielikuvitus on rajana, millaiseksi haluat oman Sibeliusboksisi rakentaa.

Päivää voi juhlia myös nukkumalla! Suomen Latu järjestää Suomen luonnon päivänä jo yhdeksättä kertaa Nuku yö ulkona-kampanjan. Voit osallistua tapahtumaan itsenäisesti tai osallistua johonkin Suomen Ladun jäsenyhdistyksen järjestämään tilaisuuteen. Elokuun reikkaassa illassa, tähtitaivaan olla voi kokea uudenlaisia, ennenkokemattomia luontoelämyksiä.

Sari Kotivirta
Kylävire
Ohjaaja
044 794 4973
sari.kotivirta@toimarisln.fi


 

Henkilöhaastattelu Joona

 

Nimi:
Joona Tammentie

Työnkuva:
Yleishyödylliset työtehtävät mm. avustavat tehtävät markkinoinnissa ja työpajatoiminnassa.

Koulutus, joka tähän ammattiin vaaditaan:
Ei vaatimuksia, innostusta pitää olla.

Kuinka kauan olet ollut täällä töissä:
N. 4 kuukautta.

Työssäni parasta on...
Monipuolisuus

Toteemieläimeni:
Sammakko

Paras luonteenpiirteeni:
Valveutuneisuus

Mitä viimeksi kierrätit:
Muovia ja paperia

Mottoni:
Joka päivä on mahdollisuus oppia jotain uutta

Puolukka

 

Puolukka on pieni, ikivihreä varpu, joka tuottaa kirpeitä, punaisia marjoja.
Se on yleinen näky pohjoisen pallonpuoliskon metsissä, mukaan lukien Suomessa.
Puolukan poimintakausi kestää syyskuun alusta lokakuun puoleenväliin.
Suomen luonnonmarjoista puolukka on satoisin.
Puolukka on monikäyttöinen ja terveellinen marja, jota käytetään laajasti suomalaisessa keittiössä.

Puolukka sopii hyvin keventäjän ruokavalioon, sillä se sisältää muiden marjojen tapaan vain vähän energiaa. Sadassa grammassa puolukoita on energiaa 49 kcal.

Vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudessa moni marja rynnistää puolukan ohi. Puolukka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi se on suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla.

Erilaisten polyfenolisten yhdisteiden määrässä puolukka on kuitenkin yliveto. Polyfenoliset aineet ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän mm. sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpään sairastumisen riskiä.

Tutkimusten mukaan puolukka voi edistää myös maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, sekä auttaa pitämään suolistoa terveenä. Se edistää raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Puolukan sisältämät antibioottisen aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia.

Puolukan terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin esim. mustikan, joten kaikista sen hyvää tekevistä vaikutuksista ei siis vielä tiedetä. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka saattaa ehkäistä tulehduksia sekä allergioita.

Puolukka parantaa myös ruoansulatusvaivoja, ja sen sisältämät antioksidantit puolestaan suojaavat ikääntyviä soluja.

Puolukasta pari herkullista reseptiä:

Puolukkapiirakka

Pohja:
150 g voita
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa

Täyte:
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl tuoreita puolukoita

Valmistusohje:
1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmuna ja vatkaa sekaisin. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.
2. Sekoita kermaviili, kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele puolukat pinnalle.
3. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin värin.

Tarjoite piirakka vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.

Perinteinen puolukkavispipuuro

1 l vettä
200 g puolukoita (tuoreita tai pakastettuja)
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia (jos haluat)
1,5 dl mannasuurimoita
ripaus suolaa

Valmistusohje:
1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää puolukat ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen n. 5-10 min, kunnes puolukat ovat pehmenneet.
2. Lisää mannasuurimot vähitellen koko ajan sekoittaen, jotta puurosta tulee tasaista. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä n. 5-10 min, kunnes puuro on kypsää.
3. Mausta ripauksella suolaa ja lisää kanelia jos haluat.
4. Jäähdytä puuro kylmässä vesialtaassa tai jääkaapissa. Kun puuro on jäähtynyt, vatkaa se kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.
5. Tarjoile puuro maidon kanssa.

Lue lisää puolukasta, esim:

https://kotiliesi.fi/ruoka/puolukka-on-supermarja-tiesitko-nama-puolukan-terveysvaikutukset/

https://www.martat.fi/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineet/marjat/puolukka/

https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/461140a1-d42b-4584-9384-34725a01ec8b


Huolehdi muististasi

  Mietityttääkö muisti? Muistiin voi vaikuttaa myös omilla valinnoillaan: terveellinen ruokavalio, riittävä lepo ja kohtuullinen liikunta su...