Kylävireen Anjan työpäivä

Työpäivät ja työtehtävät vaihtelevat Kylävire-hankkeessa, toimiihan hankkeemme laajalla alueella ja toimintamme perustuu kyliltä tuleviin tarpeisiin ja toiveisiin.

Tämän työpäivän iltaan oli ennalta sovittu omavaraisuustapahtuma Enonkosken Ihamaniemen Maamiesseuran kylätalolle.

Olimme aloittaneet villiyrttien keruun ja kuivatuksen hyvissä ajoin alkukesästä, koska hankkeemme yhtenä osa-alueena on luonnonvarojen monipuolinen hyödyntäminen, ja niitä tarvitsemme juuri tällaisia tilaisuuksia varten.

Kävin aamupäivällä metsässä hakemassa erilaisia ruokasieniä pienimuotoiseen sienikouluun illan tapahtumaan.

Löysin orakkaita, haapa- ja kalvasrouskuja, pikku- ja sikurirouskuja, herkku- ja kangastatin, kuusenleppärouskun sekä älyttömästi suppilovahveroita ja kantarelleja.
Kaikkia sieniä tuntuu tänä vuonna olevan runsain mitoin ja ne ovat isoja.

Kotiin tultua kävin vielä hakemassa omalta kasvimaalta tuoretta minttua ja sitruunamelissaa.
Pakkasin tarvikkeita mukaan ja ajelin toimistolle.

Yhdessä kollegani Sarin kanssa tehtiin toimintasuunnitelmaa illalle ja pakkasimme kuivattuja yrttejä ja muita tarvittavia välineitä mukaan. Niin ja koivunmahlaakin löytyi vielä pakastimesta.

Valmistelimme myös ohjelmaa tulevan viikon ikääntyvien kerhoon Moinsalmelle.
Sitten vain Sarin auto täyteen kamaa ja nopea puikkaus kauppaan hakemaan pakuri-chaihin tarvittavia mausteita.

En löytänyt aamupäivällä karva- enkä kangasrouskuja, joten matkalla kylätalolle kurvasimme sopivan näköisen kuusikon viereen. Nopea kierros kuusikossa tuotti harmaarouskuja, kangasrouskuja (vihdoin), nokirouskuja (en ole ikinä löytänyt aikaisemmin!) sekä kantarelleja (yhden ison otin vaan!) ja mustatorvisieniä. Ei vieläkään karvarouskuja. 

Kylätalolle päästyämme meitä oli vastassa Maamiesseuran Paula. Paula otti sienikorin ja lähti etsimään puuttuvia sieniä ja löysikin niitä + vähän ekstraakin lähimetsästä.

Laitoin pakuri-chain kiehumaan ja valmistelimme illan tapahtumaa.

Tapahtuma pääsi alkamaan sovitusti ja joimme lämmittävät pakuri-chait heti alkuun, kylläpä se teki hyvää kylmässä ja kalseassa säässä.

Kävimme porukalla sieniä läpi ja vaihdoimme käyttökokemuksia osallistujien kanssa siitä, miten kukin on laittanut esim. suolasieniä. Onpa ihanaa kuulla elävää perinnetietoa ihmisiltä, jotka ovat ikänsä laittaneet luonnon antimia. Ehkä voisimme 3-vuotisen hankkeen päätteeksi koota niksit ja ohjeet yhteen kirjaan kollegani kanssa.

Sitten jokainen sai valmistaa itselleen jalkakylvyn lasipurkkiin kotiin vietäväksi. Toimme tullessamme kuivattua koivunlehteä, humalankäpyä, villivadelman lehteä, mesiangervonlehteä, kuivattua minttua ja siankärsämön kukkaa. Myös kuivattua pajunkuorta.
Samalla tarinoimme siitä, mikä kasvi vaikuttaa mihinkin.
Teimme myös hunaja-merisuola-kuorinnan lasipurkkiin kotiin viemisiksi.

Oli tosi lämminhenkinen ja mukava ilta ja tämä on se oman työn ehdottomasti parhaimpia hetkiä. Suunnittelimmekin osallistujien kanssa jo tulevaa kesää, joilloin voisimme pitää vastaavanlaisen illan tuoreista yrteistä ja liittää siihen myös saunamaailmaa mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mindfulness

  YMPÄRISTÖN TARKKAILEMINEN Kiinnitä huomiota ympäristöösi ja tarkkaile, missä olet. Havainnoi ympäristöäsi neutraalisti. Aseta ikään kuin a...