27.8. juhlitaan Suomen luonnon päivää

Suomen luonnon päivää juhlitaan joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina rennosti ja pilke silmäkulmassa. Suuntaa oleskelemaan ulkona nauttimaan raikkaasta ja puhtaasta Suomen luonnosta.

 "Jos metsään haluat mennä nyt..." niin sellä voit tehdä monenlaisia asioita, mm.

- rentoudu luonnossa, sulje silmäsi ja aisti luonto ympärilläsi.
Luonnossa oleskelu hellii sekä mieltä että kehoa ja vähentää stressiä.

- nuku yö ulkona (järjestetään jo 7. kertaa).
Elokuun pimenevä ilta, unikaverina raikas ilma, kattona ääretän tähtitaivas. Nuku teltassa, trampalla, riippumatossa, käpy selän alla tai pää mättäällä. Ota kainaloon oma perhe tai kaverit - voit myös kokeilla rajojasi yöpymällä yksin.

Olavin Retkeilijät ry järjestää nuku yö ulkona tapahtuman la 27.8. klo 14:00 - su 28.8. klo 12:00. Kokoontumispaikkana Mustalammen laavu.
Lisätietoja löytyy Olavin Retkeilijät ry:n kotisivuilta https://www.suomenlatu.fi/yhdistys-ja-toimintapistehaku/yhdistys/olavin-retkeilijat-ry.html

- Sibeliusboksi - tiesitkö, että Suomen arvostetuin säveltäjä Jean Sibelius kantoi mukanaan tulitikkurasiaa, johon hän oli kerännyt mukaansa palan suomalaista metsää mm. tuoretta sammalta? Näin hänellä oli taskussaan pieni rasia, jonka sisältöä nuuhkaisemalla hän pystyi missä tahansa palauttamaan metsän mieleensä.

Tee näin: kerää tyhjään tulitikkurasiaan luonnosta muistoja tuovia luonnon esineitä. Kaikkien esineiden täytyy mahtua tulitikkurasiaan, joten esineet pitää valita huolella. Esineitä voi myös leikata pienemmiksi (esim. irrottaa kävyn suomun tai lyhentää oksaa sopivan mittaiseksi).

- halaa puita ja osoita, että arvostat omaa lähiympäristöäsi.
Halatessa mieli ja keho rentoutuvat ja aistit heräävät.

- luonnon päivän päätteeksi voit ihailla yllesi kaartuvaa tähtitaivasta ja bongata vaikkapa linnunradan! Mitkä tähdet loistavat taivaalla ensimmäisinä?

- sienestys ja marjastus kuuluvat jokamiehen oikeuksiin.
Metsät ovat juuri nyt pullollaan ilmaista ruokaa. Lähde siis rohkeasti metsään poimimaan sieniä ja marjoja.

Sienestys - tiedä mitä poimit - poimi vain sieniä, joita varmasti tunnet.
Aloittelijalle helposti tunnistettavia sieniä ovat esim. suppilovahvero, herkkutatti sekä keltavahvero eli tuttavallisemmin kanttarelli. Suhtaudu sienestämiseen kuin mihin tahansa uuden harrastuksen opetteluun: pikkuhiljaa hyvä tulee ja harjoitus tekee mestarin, opettele vaikka yksi uusi sieni joka vuosi. 

Keltavahvero eli kanttarelli

Marjastus, luonnonmarjoista suurin osa - yli 90% jää poimimatta.
Suomen Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan, että arviolta puolet suomalaisista eli n. 2,5 miljoonaa ihmistä poimii marjoja kotitarpeeksi. Silti vain n. 10% metsien sadosta kerätään talteen. Sadosta voitaisiin ottaa talteen kuitenkin paljon nykyistä enemmän, luonnon siitä kärsimättä.

Mustikka

Puolukka

Kaikki luonnossa kasvava ei ole syötävää, vaan siellä kasvaa myös myrkyllisiä kasveja. Osa luonnon kasveista saattaa olla kokonaan rauhoitettuja tai jossain päin Suomea paikallisesti niin harvinaisia, ettei niitä kannata poimia. Älä vahingoita luontoa tarpeettomasti.

HYVÄÄ SUOMEN LUONNON PÄIVÄÄ JA TERVEMENOA NAUTTIMAAN SUOMEN LUONNOSTA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kierrätysinfoa

Syksyn koittaessa kesävaatteet laitetaan vaatehuoneeseen odottamaan ensi kesää ja kaivetaan syys- ja talvivaatteet esille. Vaatteiden joukos...