Työpajakoordinointi

 1.2.2022 alkaen Savonlinnan Toimintakeskus otti Etelä-Savon työpajakoordinoinnin hoitaakseen. Aluekoordinaattorin tehtäviin kuuluu mm. luoda ja ylläpitää alueellista työpajaverkostoa ja pitää yhteyttä sekä tukea verkoston jäseniä. Järjestää alueella alan tapaamisia sekä yhteisiä tilaisuuksia ja tehdä yhteistyötä alan osaamiskeskuksen sekä aluehallintoviraston kanssa. Koordinaattori edustaa aluettaan valtakunnallisissa yhteistyöryhmissä sekä tiedottaa aluettaan alan haasteista ja hyvistä käytännöistä.

Työpajojen alueellinen ALU-verkostotoiminta alkoi virallisesti vuonna 2003. Alussa verkostoja oli kahdeksan ja toiminnassa oli mukana 45 organisaatiota. Vähitellen verkostojen määrä kasvoi ja mukaan liittyi lisää organisaatioita ympäri Suomea. Toimintaa aloitettaessa koettiin tärkeäksi, että työpajat voivat jakaa kokemuksiaan ja keskustella kehittämistarpeistaan alueellisista näkökulmista omissa ryhmissään ja välittää niistä tietoa INTO ry:lle sekä Aluehallintovirastolle. (INTO-etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry.)

Vuosien varrella verkostoilla on ollut suuri merkitys muun muassa konkreettisen tiedon keräämisessä yhdistyksen tekemän vaikuttamistyön tueksi sekä kehittämistyössä ja kehittämishankkeiden tulosten levittämisessä ja juurruttamisessa työpajakentälle. ALU-koordinaattoreiden avulla saadaan nopeasti tietoa esim. työpajoja koskevien lakimuutosten vaikutuksista käytännön toimintaan, mikä edesauttaa nopeaa reagointia työpajoja koskevassa vaikuttamistyössä.

ALU-verkoistosta on tullut monilla alueilla tärkeä foorumi yhteiselle keskustelulle, kehittämiselle ja vaikuttamistyölle. Verkostoista on löytynyt yhteistyökumppaneita, ja niistä saa tukea ja tietoa omaan arkiseen työhön. Verkostojen sisällä toimii pienempiä vertaisverkostoja esim. työvalmentajille, yksilövalmentajille ja esimiehille. Työpajojen alueelliset verkostot ovat juuri sellaisia, mitä paikalliset toimijat niistä omien tarpeidensa mukaan tekevät.

Alueellinen työpajakoordinaatio koetaan, etenkin näin muutoksen alla sekä muuten haasteellisissa tilanteissa hyväksi väyläksi jakaa ja saada vertaistukea toisilta työpajatoimijoilta. Yhdessä viedään työpajojen asiakkaiden viestiä ja ääntä kuuluviin ja tuodaan hyvää tehtyä työtä näkyväksi. Kuulumalla laajaan verkostoon, on meidän yhdessä mahdollisuus saavuttaa isoja asioita.

Mielenkiintoisia ja ajankohtaisia linkkejä työpajatoimintaan liittyen:

https://www.intory.fi/tyopajatoiminta/
https://www.intory.fi/tyopajatoiminta/alueelliset-verkostot/
https://www.intory.fi/ajankohtaista/inton-hallitusohjelmatavoitteet/
https://www.intory.fi/ajankohtaista/oppivelvollisuuden-laajentaminen/

Jos koet, että organisaatiosi hyötyisti Etelä-Savon työpajaverkostoon kuulumisesta, voit olla yhteydessä:

Outi Rahikainen
Savonlinnan Toimintakeskus ry
Etelä-Savon työpajakoordinaattori
p. 044 555 0799
outi.rahikainen@toimarisln.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koko kansan vappu

  Vappu on nykyisin koko kansan ilottelujuhla, johon osallistuvat ihmiset vauvasta vaariin. Vapun perinteisiin kuuluu esimerkiksi vappumarkk...