On se aika vuodesta, kun nurmikot ovat keltaisenaan voikukkia - toisten inhokkeja ja toisten suosikkeja.
Tänä vuonna voisikin voikukkaa pitää kivana kasvina ja kokeilla ottaa kaikki kukan terveyshyödyt käyttöön!
Voikukka on arvokas luonnonkasvi, joka sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja ja kivennäisiä.
Voikukassa on paljon mm. karoteenia, A-, B- ja C-vitamiineja, kaliumia, kalsiumia ja rautaa.
Voikukalla on monia mahdollisia terveyshyötyjä, mm:
* tehokas maksan hellijä ja kehon puhdistaja (puhdistaa verta, maksaa ja munuaisia).
* lisää virtsaneritystä
* poistaa turvotusta
* lisää ruokahalua
* edistää ruoansulatusta
* helpottaa erilaisia vatsan ja suoliston vaivoja
* apua kihtiin ja reumaan
Voikukka on suosittu keittö- ja rohdoskasvi, jota voi hyödyntää monella tapaa:
1. Voikukan lehdet
Voikukan lehtiä voi lisätä salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Halutessaan lehdistä voi poistaa lehden keskellä kulkevan lehtiruodin ennen niiden lisäämistä ruokaan.
2. Voikukan nuput
Nuoria voikukannuppuja voi käyttää sellaisenaan salaateissa. Niitä voi myös keittää miedossa suolavedessä kasvilisäkkeeksi tai marinoida.
3. Voikukan juuret
Voikukan juuria voi käytää keitettynä eri ruokien lisäkkeenä. Paahdetuista juurista on valmistettu myös kahvinkorviketta.
Pari helppoa ohjetta miten voikukkaa voi hyödyntää:
VOIKUKKATEE
Voikukkatee on herkullinen ja terveellinen juoma, joka valmistetaan voikukan kukinnoista.
Ainesosat:
- n. 3 litraa voikukan kukintoja
- 3 litraa vettä
- 1 kg sokeria
- 1:n sitruunan mehu
Valmistus:
- huuhtele voikukan kukinnot huolellisesti
- mittaa kattilaan 3 litraa vettä, 1 kg sokeria ja purista sitruunan mehu
- kiehauta seos niin, että sokeri sulaa
- lisää huuhdellut voikukan kukinnot ja keitä n. 15 minuuttia
- siivilöi tee ja nauti lämpimänä tai jäähdytettynä
Voikukkatee on täynnä ravintoaineita ja sillä on perinteisesti uskottu olevan terveysvaikutuksia.
Muista! Voikukka voi aiheuttaa allergisia reaktioita siitepölynsä vuoksi.
Jos olet allerginen, kannattaa olla varovainen!
VOIKUKKAMUNAKAS
Voikukkamunakas on herkullinen ja helppo valmistaa.
Ainekset:
- 2-3 dl tuoreita voikukan kukkia vihreine osineen
- sitruunamehua
- yrttisuolaa
Munakasseos:
- 3 kananmunaa
- 1 rkl vettä
- 1,5 tl merisuolaa
Valmistus:
- kuumenna pannu ja lisää voi
- lado voikukat (keltainen osa alaspäin) nätisti vierekkäin pannuun
- kaada sitruunamehua niin, että jokainen kukka saa osakseen pisaran tai pari.
- lisää yrttisuola
- tee munakasseos; sekoita kananmunat, vesi ja merisuola
- kaada munakasseos voikukkien päälle
- lisää tarvittaessa lisää voikukan kukkia
- säädä hellan lämpotilaa pienemmälle, laita kansi munakkaan päälle ja anna tekeytyä n. 15 minuuttia
- tarjoile ja nauti
Voikukkamunakas on oikeasti herkullinen!
Voikukan vihreät osat ovat hieman karvaan makuisia, mutta sitruunamehu taittaa karvauden!
VOIKUKKA ON TODELLA MONIPUOLINEN KASVI, JA SEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET OVAT LAAJAT!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti